15 de Juny de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El Parc Natural Cap de Creus

Text: www.roses.cat - www.gencat.catPARC NATURAL DEL CAP DE CREUS

La península del Cap de Creus, és un dels parcs naturals amb més protegida de Catalunya, d'una extensió total de 13.844 ha. repartides en 3.064 de marines i 10.780 de terrestres, fet que li dóna el tret distintiu de ser el primer parc natural marímoterrestre de Catalunya.


Dins del Parc, hi ha dues reserves integrals terrestres que posen de manifest la salvaguarda dels valors més preuats: La Punta del Cap de Creus (amb el mític far del cap de Creus) i el Cap Norfeu, un paratge d'una singularitat geològica i biològica excepcional, on fins i tot s'han descobert recentment vestigis d'activitat volcànica de fa uns 10 milions d'anys.

Pel que fa a l'àmbit marí, es protegeixen tres zones d'enorme riquesa submarina: el Cap Gros, la punta del Cap de Creus, (on la part nord de l'illa de s'Eencallona és protegida de manera integral) i el Cap Norfeu.

Els espectaculars afloraments geològics són un dels trets més significatius del Parc Natural, amb les seves complicades i belles formes que sovint fan desbocar la imaginació del visitant, que veu al seu lloc imatges d'animals reals o éssers mítics (lleó, drac, camell, àliga, gat, rata...), malgrat que són el vent i el mar, i no els Déus, els que amb llur activitat incessant, iniciada fa milers d'anys, han anat modelant el paisatge geològic del cap de Creus fins al moment actual.


Per als amants de la natura, el territori del Cap de Creus disposa d'una gran diversitat florística, protagonitzada per espècies endèmiques com el sèseli ferreny (Sesell aleatum subsp. Farrenyii) o el limoni (Limonium geronense), tot i que no cal oblidar la presència de la lleterassa arbòria (Euphorbia dendroides) o el coixí de monja (Astragalus massiliensis) o atractives espècies subaquàtiques com la posidònia (Posidonia oceanica).

Pel que fa a la fauna, tampoc no es pot obviar la gran quantitat d'espècies de fauna per la seva elevada importància, com la reineta (Hyla meridionalis), el corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis) i el nero (Epinephelus guaza).


ACTIVITATS:

Dins l'àmbit del Parc es poden realitzar moltes i variades activitats, però les que tenen més adeptes són el busseig i l'excursionisme. Per als amants de l'excursionisme les possibilitats són molt àmplies, fruit del ric patrimoni històric i dels jaciments arqueològics terrestres i marins que s'hi troben.

Una opció és seguir els senders de gran recorregut (GR) que ens permetran obtenir una visió global del parc.

  • El GR-11 arriba a Llançà des de la serra de l'Albera i acaba al far del cap de Creus passant pel monestir de Sant Pere de Rodes.
  • El GR-92 passa pràcticament per tots els municipis del Parc (Llançà, el Port de la Selva, Cadaqués, Roses, Palau-savardera i Pau) i acaba enllaçant amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

 

 

INFORMACIÓ OFICINES DEL PARC:

PARC NATURAL DE CAP DE CREUS
Servei de Guies del Parc
Telèfon: 972 19 31 91 Fax: 972 19 31 92

Espai Cap de Creus
Far del Cap de Creus - 17488 Cadaqués
Informació turística

Monestir Sant Pere de Rodes - Palau de l'Abat
17489 EL PORT DE LA SELVA
Tel.: 972 19 31 91
Fax: 972 19 31 92
E-mail:
pncapcreus@gencat.cat
Web: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus