28 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La Gastronomia Catalana


La cuina catalana, basada en els productes de la terra, i adaptada a les estacions i a les tradicions culturals, mostra una gran personalitat, de la mateixa manera que totes les manifestacions culturals de Catalunya. Gastronomia

La influència del pas de diferents civilitzacions (grecs, romans, francesos, etc.) i una capacitat especial per a sintetitzar el millor de cadascuna d'elles, converteix la gastonomia catalana en una sana, rica i variada expressió de la dieta Mediterrània que perviu en la saviesa popular.

La diversitat del paisatge català es correspon una gran quantitat d'ingredients i procediments que donen lloc a multitud de plats propis distints segons la zona geogràfica, distingint entre:

  • Cuina marinera, amb gran varietat de peixos de roca, eriços de mar i guisats mariners o suquets (Costa Brava).
  • Cuina de mar i muntanya, amb suculentes combinacions de marisc amb productes típics d'interior (Empordà).
  • Cuina de muntanya, amb un tipus de guisats a base de bou, senglar i ternasc i una gran quantitat de plats on els excel·lents bolets de la terra són protagonistes (Pirineus). Gastronomia
  • Cuina de litoral, amb bones receptes a força de verdures i hortalisses, i peixos elaborats de diferents formes, així com arrossos combinats de manera excel·lent (Tarragona).
  • Cuina d'interior, on predominen les carns, formatges, excel·lents embotits i productes de l'horta, del bosc i del corral (Catalunya Central i Lleida).
  • Cuina de capital, basada en la re-elaboració dels plats tradicionals, sorprèn amb noves receptes de cuina creativa, i adapta altres de procedència internacional (Barcelona).
Gastronomia
La gran qualitat dels productes de la terra es reflecteix també en l'activitat vinícola, amb 11 denominacions d'orígen diferenciades, produint des de blancs frescs fins a negres de gran cos, passant pels clàssics rosats, i espumosos naturals amb la denominació Cava, tots de prestigi internacional.

Al menú dret d'aquest apartat de la web, hem reflectit algunes dels centenars de receptes típiques de la gastronomia catalana.