25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Parc Natural d'Interès Nacional de l'Albera

Text: www.roses.cat / ca.wikipedia.org / girona.sobreespana.com / www.iaeden.cat / www20.gencat.cat



El Parc Natural d'interès Nacional de l'Albera, és un conjunt muntanyós situat entre les planes de l'Empordà i el Rosselló. La seva carena marca la linia divisòria de l'Alt Empordà al sud, amb les comarques de la Catalunya nord del Rosselló i el Vallespir. S'estén des del coll del Pertús, fins al mar Mediterrani, entre la Costa Vermella i el nord de la Costa Brava, entre les poblacions d'Argelers i Cervera. L'orient de l'Albera és considerada una subcomarca del Rosselló, anomenada la Marenda.

És un dels darrers contraforts del Pirineus, tot i que la poca alçada i l'erosió de les muntanyes fan que tinguin unes característiques ben diferents de les de l'eix central d'aquesta serralada. Culmina al puig de Neulós (1256m.) Altres cims destacats són el Puig dels Pastors (1167m) el Puig de les Quatre Termes (1156m), i el Pic de Sallafort (992m).



L'Albera, s'estén al llarg d'uns 25 km. pels municipis següents:

  • L'Alt Empordà: Cantallops, Espolla, Rabós, Llançà, la Jonquera, Colera, Port-bou i Sant Climent Sescebes.
  • Al Rosselló: Argelers, Banyuls de la Marenda, Cervera de la Marenda, Cotlliure, Montesquiu d'Albera, Portvendres, la Roca d'Albera, Sant Andreu de Sureda, Sant Genís de Fontanes, Sureda, Vilallonga dels Monts i el Voló.
  • A Vallespir: l'Albera, les Cluses i el Pertús.

 

El territori empordanès de la serra conforma, des del 1986, el Paratge Natural d'interès Nacional de l'Albera, construït per dos sectors ben diferenciats: un d'occiental, el de Requesens i les Baussitges, i un d'oriental, el de Sant Quirze de Colera, i la Barmeta, separats pel coll de Banyuls.

Aquest paratge natural permet observar la transció entre les espècies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies, en un terreny de roques metamòrfiques com ara esquists i pissares.

Les zones més altres presenten una vegetació variada, amb suredes, alzinars, castanyedes, rouredes, fagedes i els parts alpins. Com més s'acosta al mar, la sera perd vegetació i queda dominada per suredes escadusseres, brolles i matollars.

 


Pel que fa a la fauna, al sector de Sant Quirze de Colera, i la Balemta subsisteixen les darreres poblacions de tortuga mediterrània de la Península Ibèrica. La vaca de l'Albera una raça autòctona, viu al bosc en règim de total llibertat.

Al Rosselló, el bosc de la Maçana també té el caràcter de reserva natural protegida des del 1973.

 

 

Llocs d' Interès

  • Bosc de la Maçana: Bosc del vessant nord de la serra de l'Albera, dins el terme d'Argelers-sur-Mer (Rosselló), té una extensió de 300 ha i està format majoritàriament per faig i roure martinenc.
  • Estanys de la Jonquera: Zona (30 ha) de petites llacunes i estanys a l'extrem meridional del terme de la Jonquera, a tocar dels de Cantallops i Capmany.
  • Centre de reproducció de tortugues de l'Albera: Situat al costat de l'ermita de la Mare de Déu del Camp (Garriguella). Va ser creat amb vista a la reproducció i conservació de la tortuga mediterrània.
  • Patrimoni històric i monumental: La serra de l'Albera té una de les concentracions més importants de monuments megalítics de Catalunya (110 dòlmens, 19 menhirs, 7 cistes i un poblat neolític). També compta amb un ric patrimoni d'art romànic en forma de petites esglésies, parròquies i monestirs. El monument més notable és l'antic monestir benedictí de Sant Quirze de Colera, del segle X. Dins del paratge natural destaquen les restes d'alguns castells dels segles XIV-XV: el de Rocabertí, el de Requesens i el de Canadal.
  • Podeu sol.licitar informació a:
    • Centre d'informació del Parc Natural de l'Albera. Situat a l'edifici de l'antiga rectoria del poble de l'Espolla.C/Mossèn Amadeu Sudrià, 3 Espolla 17753 | T. 972 545 079