25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El Parc Natural dels Aigüamolls de L'Empordà

Text: CapCreus-online



Què són els Aigüamolls de l'Empordà?
És un espai natural protegit que comprèn dues àrees gairebé contigües. Una se situa entre la desembocadura del riu Fluvià i Muga i l'altra està al Nord d'aquest últim. Una llarga extensió de platja de dunes riveta el parc natural en la seva trobada amb les aigües del Golf de Roses.

Fa més de dos mil·lennis les marismes i dunes s'estenien per tot el Golf de Roses i la Platja de Pals en el Baix Empordà . Les aigües del Ter, Fluvià i Muga es fonien en un complex mosaic de llacunes, meandres, i petites albuferes que estaven flanquejades per dunes, terres salobres i boscos de ribera. Tot això formava un entorn heterogeni que sens dubte albergaria a multitud d'aus, peixos, mamífers,rèptils i amfibis, així com invertebrats en nombres i diversitat que farien palidecer als majors parcs protegits d'Europa en l'actualitat.


Aigüamolls de l'Empordà

Les activitats agrícoles i ramaderes, juntament amb el recent desenvolupament immobiliari turístic, han reduït l'àrea d'aquest primitiu paratge, i de no ser per una campanya popular bé orquestrada que va néixer en 1976, tot s'hagués perdut. L'embranzida de la campanya es va materialitzar en l'aprovació en el Parlament de Catalunya d'un espai protegit conegut per Parc Natural del Aigüamolls de l'Empordà en 1986 .


Què es pot veure en els Aigüamolls?
El primer que destaca als ulls del visitant és un espai on la botànica silvestre cobreix en tota la seva varietat els diferents paratges com terres salobres, camps inundats, dunes de platja, riberes de canals, pastures…En segon lloc, per als amants de la fauna emplumada, els Aigüamolls ens presenten en safata nombroses espècies d'aus aquàtiques, anátidas, limícolas, camallargs a més d'unes altres.

No és difícil veure el llamp blau de l'estela del martí pescador, ni la silueta inconfundible del gran cormorà adorant al sol amb les seves ales obertes. Les cigonyes nien en el Parc just al costat dels camins de trànsit dels visitants, i el seu reclam s'escolta a molts centenars de metres del seu posar en els dies de primavera i estiu. Els aguilons laguners planegen solemnes a baixa alçada atalaiant entre els joncs una mica que valgui la pena un picat ràpid.

A l'hivern centenars de caderneres formen eixams que rebuscan llavors en la vegetació seca, mentre que a la primavera aquestes mateixes aus se separen per a defensar les seves parcel·les de criatura i proveïment amb cants i gorjeos que faran les delícies del que passeja. Murmuris més greus però no menys melodiosos sorgeixen entre el boscatge de les riberes, són les notes del rossinyol, el mosquer que proclamen la seva felicitat en la brisa que mou els joncs que els sostenen.


Aus a la llacuna des del mirador

Miradors d'Aus i Itineraris, Material aconsellat.
Aquest parc natural està ben dotat de camins entre els quals el visitant haurà d'haurà d'escollir per a realitzar una excursió.Els itineraris estan senyalitzats i aconsello passar pel centre d'informació del parc en El Cortalet per a fer-se amb un mapa a fi de programar la ruta. Al llarg dels camins se situen uns miradors on podem entrar per a gaudir d'una visió panoràmica de llacunes i enclavaments dignes d'especial atenció.

És des d'aquests miradors on anem a contemplar la veritable esplendor de la riquesa ornitològica dels Aigüamolls de l'Empordà. Per això és molt aconsellable l'ús de prismàtics per a contemplar a plaure el regal visual que ens oferix aquest paratge. Les càmeres de fotos amb teleobjetiu són populars entre els visitants més especialitzats. Resulta també útil referenciar els avistamients en guies d'aus, o botàniques ja que ens ajudaran a conèixer un poc millor la riquesa biològica d'aquests paratges.

La torre d'observació "Sennilosa" concedeix un bon panorama , anteriorment era utilitzada com magatzem per al procés d'assecat de l'arròs. En l'any 1996 una de les quatre torres exsitentes va ser condicionada com observatori de 22 metres d'alçada.


El valor dels Aigüamolls de l'Empordà
Molt s'ha escrit sobre la necessitat de preservar espais naturals com El Parc Natural dels Aigüamolls de l'Empordà. La biodiversitat passa per moments crítics a escala global…Destacaré un valor que trobo bàsic i que pot gaudir de primera mà si visita aquest entorn, no és ni més ni menys que una sensació primitiva de retrobo amb alguna cosa que viu en el fons de l'ànima, potser avivada per records de la infància, potser encunyada per l'herència d'un passat remot que els éssers humans ens foníem en un entorn natural. Contemplar, captar les aromes, escoltar les veus del camp i notar els batecs de l'ànima tranquil·la que es retroba amb la seva casa de la qual potser mai va haver de sortir.

A l'oficina d'informació del Cortalet (tel. 972 454222) s'arriba prenent un desviament a mà esquerra que es troba en la carretera de Castelló d'Empuries cap a Sant Pere Pescador. La oficina s'obre des del mes d'Abril fins s Setembre diariament a partir de 9 h 30 a 14 h i a 16 h 30 de 19 h , d'octubre a abril de 9 h 30 a 14 h i de 15 h 30 a 18 h.