25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta pels castells de la Garrotxa


Castell de Montpalau – Argelaguer

Les seves ruïnes es localitzen a la ribera dreta del riu Fluvià.
Els primers documents assenyalen que aquest castell depenia del de Sales, sent cedit el 1216 juntament amb el municipi a la família Montpalau.


Castell de Besalú

Documentat des de l'any 943. Situat a la part alta d'un estratègic turó presenta actualment una certa quantitat de restes dels seus murs.
Guifré I comte de Cerdanya-Barcelona i Urgell cedeix el comtat al seu germà Radulf el qual al morir el 920 fa recaure el domini en un fill de Guifré: Miró I comte de Cerdanya-Conflent-Berguedà.


Castell de Beuda

Documentat des de 1004 és també conegut per l'àlies de "el castellot de les Bruixes" o "Castellot de Beuda".
Es conserva una torre de planta circular de dos metres i mig de diàmetre, així com una cisterna.

 


Una de les torres del volcà Montsacopa - Olot




Castell de Segueró o de Queixás – Beuda

Data del segle XV. Correspon a un casal fortificat disposat al voltant d'un pati central en el qual destaca la seva torre quadrada al centre i els ventanals gòtics. El pas dels anys ha forjat una sèrie de modificacions fins a arribar a l'aspecte actual. Va pertànyer a la família Segueró.


Castell de Castellfollit

Documentat des del 1110, resten solament alguns murs de defensa.


Castell de Montagut

Documentat el 1070 se li coneix també pel castell de Cós a causa de la seva proximitat amb el santuari de Cós i integrat en el comtat de Besalú, si bé des del segle XIV ho fou de la baronia de Castellfollit de la Roca.
Es manté una torre circular i trossos de la muralla. El castell aparentment seria de reduïdes dimensions i va pertànyer en principi als vescomtes de Bas.


Castell d'Oix

Documentat el 1270 se li coneix també com Casal dels Barutell nom que va adoptar dels senyors que ho van posseir al voltant del segle XV els quals pertanyien a la baronia de Bestracà i que procedien del castell del mateix nom.
Recentment restaurat amb un gran pati és d'estil gòtic.

 


Castell de Santa Pau




Castell de Coll – Olot

Documentat des del 1132 destaca pel seu estil gòtic i la torre annexa convertida actualment en masia.


Castell de Sespasa - Sales de Llierca

Documentat des del 1042. Aquest castell estava format per dos recintes, d'un dels quals s'observen restes dels murs i de la capella. De l'altre es conserva una torre rodona unida a un casal amb ventanals gòtics. Formava part de la baronia de Sales. S'alça a la part alta d'un turó molt pròxim al "pas d'en Roca".


Casa Juvinyà - Sant Joan les Fonts

Representa un dels exemples més interessants de "casa forta" medieval de tota Catalunya. La construcció la formen, una torre del segle XII i una casa del segle XIV. En aquesta casa va residir la família de cavallers anomenada Fonts-Juvinyà.


Castell de Santa Pau

Documentat des del 1147 és actualment un gran casal rectangular amb torre angular de forma quadrada i amb un gran pati interior. La segona planta va ser modificada durant l'el segle XVII.
Fou centre de la baronia de Santa Pau. Al segle XII la família Santapau es va instal·lar en aquest castell atorgant Ponç de Santapau l'any 1300 la carta de poblament.
Al peu de la torre de l'homenatge es troba la capella del castell dedicada a Sant Antoni i Sant Honorat on es conserva un excel·lent retaule d'alabastre de la Passió realitzada el 1340 i considerat com un dels més antics del gòtic català.
Declarat conjunt històric artístic.