19 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al nucli antic de Cruïlles


Castell de Cruïlles.
Seu del llinatge dels senyors de Cruïlles, a partir del segle XIII Cruïlles-Peratallada. L'element més singular i més ben conservat és la torre d'homenatge, construïda durant la segona meitat del segle XI, actualment isolada al bell mig de la plaça, que s'unia a la fortalesa pels costats de migdia i de llevant. De les muralles, destaquen l'angle NO i la torre de planta quadrada, actualment adossada a una casa que hi ha a l'extrem SE del recinte. Dels portals que menaven intramurs, es conserva el sector meridional.

 

 

 
Torre del segle XIII   Campanar de la parroquial

 


Església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles.
Consagrada l'any 1062. No conserva restes de l'edifici romànic. L'església actual és una obra d'època barroca, segles XVII-XVIII.

Ermita de la Mare de Déu de l'Esperança.
Situada en una fondalada , a 1.500 m al NE de la vila de Cruïlles. Exemplar representatiu de l'arquitectura popular barroca, segles XVII-XVIII. Destaca, per la seva singularitat a la comarca, una trona de pedra decorada amb relleus.

Monestir de Sant Miquel de Cruïlles.
Situat dalt d'un pujol a 1 Km a ponent del poble. És un dels principals vestigis de l'arquitectura romànica a Catalunya. L'església es va consagrar el 904 i es va consturir, molt provablement, sobre les ruïnes d'un edifici anterior -s'hi han trobat restes d'origen romà.

L'any 1057 depenia del monestir benedictí de Sant Miquel de la Clusa, Itàlia. L'església, amb tres naus, creuer i tres absis semicirculars amb decoració llombarda, conserva en el seu interior restes de les pintures murals originals, de temàtica bizantina. De les dependències del monestir podem veure el mur de llevant, amb obertures geminades, cronològicament anterior a l'església.

 

 

 

 


Absis del monestir de Sant Miquel