24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Parc Natural Cadí-Moixeró

Text: http://www.escapadarural.com



Situat entre les comarques catalanes de l'Alt Urgell, Berguedà i la Cerdanya, aquest parc natural representa un dels espais més bonics del país.

Per les seves singularitats geològiques, geogràfiques, vegetals i faunístiques el lloc s'ha convertit en un dels símbols de l'excursionisme a Catalunya, amb la Muntanya de Pedraforca al capdavant.

Ocupa unes 41.340 hectàrees, la seva altitud oscil.la entre els 800 metres i els 2.600 metres. El conjunt de la Serra sol dividir en tres espais diferents, el Cadí, el Moixeró i el Pedraforca que responen a les diferències orogràfiques i, per extensió, a les etapes i zones d'excursionisme.

Us suggerim tres rutes diferents per conèixer el Parc Natural del Cadí Moixeró i els seus encants amb bicicleta.


RUTA Nº1

Bagà - St. joan de l'Avellanet - Font de la Vinya Vella - Parc de la Vila

Aquest itinerari comença just davant del Centre de Informació del Parc Natural Cadí-Moixeró, i continua per la carretera en direcció a Gisclareny fins a Sant Joan de l'Avennalet, lloc apropiat per fer una estada i gaudir amb el cant i la presència de molts ocells.

Seguint la carretera, aquesta esdevè en una pista forestal que deixa un campament juvenil a la dreta i ens porta a la Font de la Vinya Vella; durant el recorregut, podrem gaudir d'una vista espectacular del poble de Bagà i dels cultius dels voltants.

Deixarem a la dreta l'encreuament fins a Coll de Turbians. A l'arribada a la carretera, a la dreta resta la Font de la Vinya Vella i a l'esquerra la carretera asfaltada que ens conduirà al Parc de la Vila, en Bagà, on finalitza l'itinerari.



RUTA Nº2

Bagà - Murcarols - Coll de la Bena - Gisclareny - Coll de Turbians - Bagà

Aquesta ruta va dirigida a persones ja iniciades en l'esport de bicicleta de muntanya, ja que el recorregut té un desnivell important.

Sortim des de Bagà i, després de fer uns 5 kilòmetres de carretera asfaltada en direcció a Gisclareny, ens endinsem en una pista forestal cap a Sant Martí del Puig. A partir d'aquí, la pista va pujant per l'obaga de Murcarols, entre grans mases de pí albar, fins arribar a Coll de la Bena, el punt més alt del nostre recorregut.

Comencem el descens passant pel poble de Gisclareny; podem aprofitar per fer una ullada i gaudir del paissatge, amb una imatge impressionant del Pedraforca i la vall del riu Saldes.

Continuem el camí plà amb alguna petita pujada fins el Coll de Turbians, deixant a mà esquerra la pista forestal de Coll d'Escriga que també porta a Bagà; aqui canviarem la panoràmica, deixarem la vall de Saldes per a contemplar la vall de Bastareny, la serra de Moixeró, la Tosa i part del Cadí. El descens es seguit fins a Bagà.


RUTA Nº3

Riu de Pendís - Refugi Serrat de les Esposes - Refugi dels Cortals - Bor - Riu de Pendís

El recorregut que presentem transcurreix per la part oriental del parc natural del Cadí-Moixeró, en la seva vessant nort; partint del terme municipal de Riu de Pendís i pasa pels termes municipals de Bor i Pedra.

Es precís destacar les construccions de Sant Serní i de Sant Julià de Pedra, d'estil romànic.

Tot l'itinerari segueix pel Pis Montà del Parc, amb boscos de pí albar i alguns abets.

Destaca el paisatge dibuixat per l'home, prop dels pobles, amb prats per a guadanyar, pastures i cultius de cereals.

Seguint els cursos de l'aigua dels torrents del Grau de l'Ós, riu de l'Ingla i riu de Pedra, podem observar el típic bosc de ribera, amb freixes, verns, salzes i pollancres, entre d'altres. Aquests boscos eviten l'erosió del sól i son refugi de numeroses espècies animals.

Tot l'itinerari es desenvolupa per l'obaga, per tant la época recomendada per a realitzar-lo es des de finals de primavera fins a principis de tardor. També hem de destacar les vistes de la plana de la Cerdanya, de la Tosa i de la serra del Cadí.