26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta del camí de Sant Jaume

Text: www.wikipedia.org



INICI HISTÒRIC DEL CAMÍ DE SANT JAUME

Els orígens del culte a Sant Jaume a la Hispània romana eren desconeguts, fins que es trobaren les relíquies de l'apòstol aproximadament en l'any 814, i que, a partir de llavors, Compostel·la es convertí progressivament en un centre de pelegrinatge que rebrà el seu impuls definitiu durant la primera meitat del segle XII.

 



Molts dels primers pelegrins procedien de regions d'Europa pioneres en l'aportació de novetats musicals. Partint alguns del nord, i altres de zones més cèntriques de França, havien passat per llocs de culte com Chartres i Tours, on van poder escoltar les melodies que tot l'Occident cristià considerava el veritable llegat del papa Gregori I. Poc importava que aquells que venien del nord d'Itàlia i que havien hagut de creuar els Alps i Pirineus els diguessin que en el seu lloc d'origen el ritu litúrgic era més antic i venerable que aquest al que ells anomenaven romà.

Tampoc importava molt que una vegada endinsats en territori hispànic i reunits els pelegrins de diferents procedències entorn d'un mateix Camí fessin una parada en algun monestir del camí i allà se'ls parlés, no sense nostàlgia, d'una litúrgia que no feia molt era l'element unificador enfront de les hosts musulmanes que des de feia segles ocupaven bona part del territori hispà.

 



CAMÍ DE SANT JAUME/CAMÍ RAL PER RODA DE TER

El Camí de Sant Jaume ha estat considerat “bé cultural” i reconegut com a “primer gran itinerari europeu” per l’Institut Europeu d’Itineraris Culturals, adscrit al Consell d’Europa. I, així mateix, les branques principals del camí han estat declarades “Patrimoni de la Humanitat” per part de la Unesco.

Les característiques d'aquesta ruta són les següents:

 

  • Ruta a peu.
  • 42,9 quilòmetres.
  • Altitud compresa entre els 430 metres i els 1.078 metres.
  • Desnivells: pujant: 870 metres, baixant: 907 metres.
  • Dificultat moderada.


Hi ha 3 trams diferenciats:

 

 

 

  • Tram entre Roda de Ter i les Cases Noves. Las ressenyes et fan passar per darrera les Cases Noves i el indicadors marquen el camí pràcticament amb línia recta. De totes maneres la variació en aquest cas es mínima.

  • El tram compres entre La Creu i Coll Sacabra (Cantonigros). En aquest punt les senyals son una mica confuses.

  • El tram proper a la Serra de Pruit. En aquest últim tram ens fiquem dins la propietat de la Serra. Hi ha indicadors que et fan passar per fora, per un camí ample.





  •  
  •  

 

 

 


Si feu el camí amb BTT, el tram de la Serra de Pruit, seguiu les marques grogues del camí i eviteu seguir el track, el reprendreu a la carretera de Falgars, és l'únic tram complicat de fer amb btt, la resta cap problema.

Si seguiu el track que hem posat, passareu per dins la propietat de la Serra, si voleu podeu passar per fora, tornareu a reprendre el track prop de l’Hostalot a la carretera de Falgars. Tampoc presenta cap complicació exagerada.

El tram comprès entre L’hostalot – El grau d’Olot fins pràcticament al pla dels Hostalets (les Marrades), no el podeu deixar de visitar. Actualment amb fase de restauració és realment preciós.


CAMÍ RAL DE VIC-OLOT

El Camí Ral de Vic a Olot -i viceversa- té una llargada de 44 km i uneix les dues ciutats travessant les Preses, la Vall d'en Bas, la Salut, l'Hostalot, el Cabrerès (Cantonigròs i Santa Maria de Corcó), Sant Martí Sescorts i Roda de Ter, ja a la Plana de Vic.

 

 



El camí, recentment recuperat, conserva l'antic empedrat -especialment ben conservat a la zona de les Marrades- i diverses construccions remarcables, com el pont de l'Hostalot. El camí està senyalitzat amb el model de senyals de la Diputació de Barcelona.