26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La vila de Santpedor

Text: Consell Comarcal del Bages



La vila de Santpedor, immediatament al nord de Manresa i en el sector més pla del Bages, dedica la major part del seu terme als conreus però també disposa d'àrees industrials en ple desenvolupament. Avui Santpedor és una de les poblacions del Bages amb major creixement urbanístic i manté una activa vida cultural i esportiva. Fa temps que es treballa en la recuperació i condicionament dels aiguamolls del sud de la vila, on s'ha constatat l'existència d'espècies ornitològiques interessants. Santpedor conserva alguns portals del seu antic recinte emmurallat, que donen al barri antic de la vila un atractiu caràcter medieval.

 
Campanar de la capella de Sant Andreu   Portal de Sant Francesc

 

L'església de Sant Pere

El temple és d'estil gòtic tardà, ben restaurat. Té una imatge gòtica d'alabastre de Sant Miquel i conserva una magnífica portalada romànica. L'església forma part del barri antic de Santpedor, que manté la seva estructura medieval i molts dels elements arquitectònics originals.

El barri antic

És aquí on s'observen les empremptes deixades per l'època medieval amb cases que encara conserven o han estat restaurades els finestrals romànics i gòtics entre d'altres elements arquitectònics característics de l'Edat Mitjana. Trobarem també els 3 portals que pertanyien a la muralla que envoltava la vila, datada de l'any 1369.

La casa Espinalt

Hi ha un porxo en el que antigament es celebrava el mercat i al seu interior acull les dependències de l'Ajuntament.

Capella de Sant Andreu

Edifici datat de l'any 1346, cal destacar la porta amb grans dovelles de la façana i la volta ogival a l'interior.

 
Monument a Isidre Llussà (Timbaler del Bruc)   Església de Sant Pere

 

Monument a Isidre Llussà

Ubicat a la Plaça Gran dedicat al llegendari Timbaler del Bruc.

L'Aiguamoll de la Bòbila

Situat a uns 500 metres al sud del poble. L'aigua provè d'un aqüífer aconseguint un media humit amb vegetació i fauna propis d'aquest medi. L'any 1994 es va recuperar amb importants treballs de restauració.

A l'entorn de la vila destaca l'ermita de Sant Francesc, bon mirador sobre el pla de Bages, i Santa Anna de Claret, un indret agradable amb dues esglesioles: la romànica de Santa Maria i la barroca de Santa Anna.