26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta de la Vall de Lord

Text: Consell Comarcal del Solsonès



Els tres municipis de Sant Llorenç de Morunys, Guixers i La Coma formen la vall denominada la Vall de Lord.

Sant Llorenç de Morunys té els seus orígens en una comunitat de clergues de finals del segle IX. Però des del segle XIV fins a mitjans del XIX va ser conegut pels draps de llana anomenats piteus; era de tal importància aquesta indústria, que al poble antigament se li denominava Sant Llorenç dels Piteus.
 


La Santa Creu dels Ollers a Sant Llorenç

 


En aquest moment té fama pel turisme, els seus embotits i pels bolets que creixen en els seus boscos, sense oblidar el conjunt arquitectònic del monestir, l'església parroquial d'estil romànic, l'altar barroc dels Colls, l'òrgan -un dels millor conservats i actualment en funcionament-, els retaules renaixentistes i el claustre.

L'església de la Pietat, el pont de Vall-llonga i els portals d'accés que es conserven en aquesta població són altres construccions d'interès. La Coma i la Pedra és altre dels municipis que formen aquesta vall, un dels més coneguts per l'estació d'esquí alpí de Port del Comte i per la seva proximitat a la d'esquí de fons de Tuixén-La Vansa.

 

 


Panoràmica del pantà de la Llosa del Cavall i la Vall de Lord



Cal destacar les fonts del Cardener, lloc on neix el riu del mateix nom amb una zona d'oci i descans. El pintoresc poble de la Coma mereix una visita i també la font Puda, l'aigua de la qual, és coneguda per les seves propietats curativas.

En aquesta zona el verd de la vegetació es fon amb el blanc de la neu, el gris d'esglésies i ermites, com Santa Magdalena dels Tragines, Sant Martí de Casabella o la de la Pedra, juntament amb les restes de l'antic castell del segle XIV. Guixers és un municipi de població dispersa, on serres com la de Montcalb o els Bastets i senderes degudament senyalitzades conviden a l'excursionisme.

En el Coll de Jou hi ha un àrea d'esbarjo i el mirador de la Creu del Codó. També conta amb el Santuari de Puig Aguilar i el Santuari de Lord, que s'arriba caminant uns 20 minuts, on es pot visitar l'església i la Mare de Déu de Lord, del s. XVII.

 


Sant Serni de Vilamentells



Aquest santuari és el qual dóna nom a aquesta vall i és centre de devoció popular. Importants esglésies romàniques com Sant Serni de Vilamentells, Santa Creu d’Ollers i moltes altres. La vall de Lord disposa d'un gran nombre de rutes marcades per a recórrer a peu, i per als amants del BTT, compte amb un Centre BTT de rutes circulars de diferents dificultats.