26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per Sallent

Text: Centre d’Alcollida Turística de Sallent



VISITES GUIADES A SALLENT

Sallent , és una vila situada a la Catalunya Central , a la comarca del Bages. És indret de població antiga, com demostra el poblat íber del Cogulló, rica en monuments romànics, i en patrimoni industrial. Va ser pionera en la industrialització catalana i gran motor del tèxtil durant una més d’una centúria d’anys. Més tard, s’hi sobrepossaria la indústria minera amb l’explotació de la potassa. La vila, a més, és també molt coneguda per la celebració de les Enramades, el Carnaval i la Festa Major.

Cada segón diumenge de mes, es realitzen les Visites Guiades a Sallent-La Riquesa industrial

La visita dóna a conèixer l’important patrimoni industrial de Sallent visitant l’espai museïtzat del CAT de Sallent "Revolució Industrial a Catalunya i el moviment obrer", la Casa-museu Torres i Amat i les seves luxoses estances on hi va viure una de les families industrials més importants del païs; la Casa-Museu Sant Antoni Ma. Claret, que dóna a conèixer la vida i obra del Sant; i la visita al Parc Pere Sallés.

CASA-MUSEU TORRES I AMAT

Com una imatge aturada en el temps, la Casa Museu Torres i Amat és un exemple paradigmàtic del que era un habitatges de la burguesia industrial catalana del segle XIX. Construïda al segle XVII, i propietat de la família del bisbe Fèlix Torres i Amat , les seves primeres vinculacions amb la vila de Sallent daten de l’any 1252.

La casa, amb luxoses estances i decoracions barroques mostra el seu mobiliari original, una col.lecció de retrats de membres de la família, i objectes d’art i litúrgia que van pertànyer al bisbe Torres i a la seva família. L’antiga fàbrica tèxtil, amb un dels primers telers mecànics que funcionaren a Catalunya, fou escenari d’un dels processos inicials de mecanització de la indústria Catalana.

 


Interior Casa Museu Torres Amat



CASA CLARET

La Casa Claret , pretèn donar a conèixer la vida de Sant, fill il.lustre de Sallent, Antoni Maria Claret . El conjunt està format per la Casa Natal del Sant, l’esglèsia moderna Sant Antoni Maria Claret , i una exposició permanent sobre la seva vida i obra. A més, destaca perquè és documentada del del segle XVII com a propietat de la família Claret, i perquè també va ser un lloc habitual d’allotjament de l’oficialitat de l’exèrcit quan aquest estava del pas.

 


Casa Claret



EL PARC PERE SALLÉS

El Parc Municipal Pere Sallès té un caràcter marcadament romàntic d’un jardí ocupa una superficie d’uns 18.000 m2. Fou dissenyat l’any 1922 pel mestre jardiner Artur Rigol i Riga. Un dels seus promotors va ser el vilatà Pere Sallés i Sellarés, confundador, administrador general de la companyia “l’Elèctrica Sallentina, S.A” i prohom benefactor de la Vila.

 


Parc Pere Sallés



EL POBLAT IBÈRIC DEL COGULLÓ

Declarat bé Cultural d’Interès Nacional, es troba dalt d’un turó controlant el riu Llobregat al seu pas pel Pla de Bages en una posició estratègica. Es tracta d’un nucli de població d’un grup humà, però també com a centre de mercat, de relació, de protecció d’altres assentaments propers, de lloc de pas i de control territorial. El poblat fou ocupat des de final de l’època de bronze fins al segle I aC, forma part de l’anomenada Ruta dels ïbers i acull el Cap de Setmana Ibèric el primer cap de setmana d’Octubre de cada any.

 


Poblat Ibèric del Cogulló



CAMINADA PER LA SÈQUIA

La Sèquia és un canal medieval de 26 quilòmetres que va ser construït el segle XVI per portar l’aigua del riu Llobregat des de Balsareny fins a Manresa.

És una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. Sis segles després de la seva construcció, es troba en un òptim estat de conservació i continua en ple funcionament subministrant l’aigua necessària per abastar la ciutat de Manresa i diversos pobles de la comarca del Bages.

Es tracta d’una caminada circular de caire naturalista i històrci seguint la Sèquia cap al Mas de les coves i el Mas Terradelles, i cap de la llera del riu Llobregat on es visita la zona humida dels Aïguamolls de la Corbatera.
.

Es requereix: Calçat adeguat per caminar i aigua.
Llargada aproximada: 5 km.
Dificultat: baixa.

ELS AIGUAMOLLS DE LA CORBATERA

Es tracta d’un espai declarat d’Interès Natural en una de les zones humides més importants de la Catalunya interior. El seu fàcil accés, juntament amb la seva riquesa natural, fa que sigui un indret idoni per a conèixer i identificar diferents espècies animals i veguetals, i un indret excepcional per a l’observació ornitològica.

 


Aigüamolls de la Corbatera



EL CASTELL I L’ESGLÈSIA DE SANT ESTEVE I SANT SEBASTIÀ

L’esglèsia forma part del Patrimoni Artístic Nacional de Catalunya i, juntament amb el Castell annex, és considerada Monument de Defensa i Monument Nacional d’Espanya. Formen un conjunt homogeni situat al cim de l’anomenat Turó del Castell des d’on es domina bona part del Pla de Bages i de la vall del Llobregat. A més, l’esglèsia és la més gran de planta circular romànica a Catalunya.

 



Informació facilitada per el Centre d’Alcollida Turística de Sallent