26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Passeig per la Tarragona Medieval

Text: Turisme de la Generalitat de Catalunya



L'estructura urbana de Tarragona està molt influïda per la primitiva ciutat romana, de la qual es conserva el perímetre i les terrasses escalonades. Les característiques de la urbanització medieval també són visibles en el traçat de diversos carrers, especialment en les quals formen el barri jueu, situat a l'Est, al costat del castell del Rei, anomenat popularment de Pilatos. La catedral, que corona el conjunt i va ser construïda en part amb materials romans, recull l'esperit religiós d'aquesta època.


La casa Castellarnau (1)

Es troba a la part alta de la ciutat, on hi ha altres palaus antics i residències eclesiàstiques. La Casa Castellarnau (c/Cavallers) es va construir entre els segles XIV- XVIII. És un exemple dels habitatges aristocràtics de finals del XVIII. Actualment s'ha convertit en la seu del Museu d'Història.


La Catedral (2)

Possiblement va precedir al temple una basílica romà-cristiana transformada més tard en església visigótica, i després en mesquita islàmica i un petit temple romànic del segle XII, que s'ha identificat amb la catedral primitiva. L'obra va començar cap al 1171 però la cronologia de la construcció és insegura, ja que no es pot atribuir a cap nom fins al segle XIV, moment que s'han documentat alguns artistes que van participar en la seva decoració i el terme de l'obra.

Inicialment es va projectar un temple romànic de cinc naus, que després sota la influència de l'estil gòtic es van reduir a tres, alhora que es va augmentar la seva altura. La planta actual forma una creu llatina amb una nau principal de 17 m. d'ample per 26 m. d'altura. La primera etapa constructiva, fins a l'any 1250, correspon a l'obra romànica: l'absis i la part inferior del creuer. El claustre podria haver-se començat a la fi del s. XII i acabat en la primera meitat del s. XIII.

L'any 1317 es va començar la part escultòrica, la porta de l'Evangeli i el segon cos del campanar. El cor, en la nau central, té un notable cadirat de roure, realitzat per l'aragonès Francisco Gomar (1479-1489).

Entre les nombroses pintures de la catedral, cap destacar els retaules de San Miquel de Bernat Martorell i el procedent de Santes Creus de Lluís Borrassà. De les modificacions d'èpoques posteriors es deu destacar la capella del Sagrament, obra de Pere Blai entre 1580-1592; el sepulcre de l'arquebisbe Joan Terés el 1610; i la capella de Santa Tecla (1760-75), suntuosa peça barroca, construïda per l'arquitecte Josep Prat i l'escultor Carles Salis.
 


Torre de Pilat

 

 


Antic Hospital de Santa Tecla (3)

Es conserva la façana de l'edificació del segle XII al XIV. Actualment és la seu del Consell Comarcal del Tarragonès.


Porxos gòtics (4)

L'antiga zona del mercat medieval. Al costat de la Plaça del Fòrum, d'època romana.


Museu d'Art Modern (5)

Al carrer Santa Anna i inaugurat l'any 1976. Està instal·lat en una casa del segle XVIII pertinença de Martí i Franquès. S'exhibeixen obres d'artistes tarragonins, principalment dels segles XIX i XX. Conserva una bona mostra de l'escultor Julio Antonio i pintures de Josep Sancho.

 

 

 


Antic Hospital de Santa Tecla




Barri Jueu (6)

Anomenat el Call. La zona ocupada per l'antiga comunitat hebrea de l'època medieval. Es mantenen alguns arcs gòtics, i està situada a la zona aquest de la part alta de la ciutat al costat del castell del Rei o de Pilat (7).


Portal de San Antonio (8)

Porta d'entrada al recinte emmurallat d'època medieval. Presenta una decoració del segle XVIII.

 

Veure el mapa del recorregut per la Tarragona Medieval »