24 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per Margalef

Text: www.turismepriorat.org / www.festa.cat



El poble es troba situat al nord-oest del Montsant, a la vall del riu del mateix nom i separat del riu per la carretera. El riu, després d'Ulldemolins, s'engorja entre les cingleres i tormos que formen la confluència de la serralada del Montsant i la de la Llena, i uns quilòmetres abans de Margalef, la vall s'eixampla. Aquest fet dóna al poble una situació tancada, que ha originat la dita popular "Margalef en un forat" , però també molt privilegiada per gaudir de l'abundor d'aigua del riu.


 

 


Moltes cases del poble reposen sobre immenses roques conglomerades, abundants en aquest indret.

El territori, accidentat, dóna lloc a l'existència de coves, avencs i balmes, molt visitades pels excursionistes.

Parlar de Margalef és parlar de la tradició del vi i de l'oli.
A partir del s.XVIII per aument de la demanda internacional de vins i aiguardents, l'agricultura de la zona va començar a especialitzar-se en la vinya. Mentre que les oliveres es cultivaven a les rodalies de les finques, al voltant dels camins. Al segle XIX, però, amb l'arrasada de la filoxera, les vinyes van haver de ser substituides per oliveres. Per sort, avui dia tota la comarca del Priorat és reconeguda pels seus vins i vinyes.

 

 



Llocs d'interès

  • L'Ermita de Sant Salvador
    es troba a 3’5 km del poble, a la Serra del Montsant. És un lloc acollidor que a més disposa de fogons, taules i aigua.
  • L'Esglèsia de Sant Miquel Arcàngel
    datada del s.XV
  • L'embassament de Margalef
    el qual està ben comunicat per un pont penjant que el travessa
  • El mas del Aragonés
  • El Racò dels Pèlics
    que es troba en direcció al Montsant
  • La Cova de La Taverna
    ideal per a la pràctica de l'espeleologia, sempre que no plogui, i on s'hi troba una de les pintures rupestres més antigues de Catalunya, suposadament un cap caprí.
  • La Cova del Miracle

 


 

 



Des d'aquesta població es pot pujar a diversos indrets característics del Montsant com la Cogulla, la Cueva del Teix, el Clot del Cirer, el Piló dels Senyalets, d'entre altres.

Al terme s'han trobat coves amb restes prehistòriques com la cova del Filador, un dels jaciments de sílex més importants del paleolític superior a Catalunya.


Gastronomía

El poble està amparat sota la D.O. Montsant i produeix principalment atmelles, prèssecs i oli. A més també és típic el pà de pessic, les coques, l'escalivada i la truita en suc (en salsa)

 



Festes

La Festa Major té lloc del dia 6 de agost fins el dia 9 d'agost a l'Ermita de Sant Salvador. Es realitza una romeria, un esmorzar popular i un ball, amb un repertòri tradicional com el ball del fanalet o el ball de rams. El 29 de setembre es celebra la Festa de Sant Miquel.