27 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Denominació d'Origen del Penedès. L'aroma d'una terra.

Text: Consell Regulador de la Denominació d'Origen Penedès



 

La D.O. Penedès destaca pels seus excel•lents vins blancs, frescos, afruitats i de graduació alcohòlica moderada, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats. Són notables els vins d’agulla d’aromes intensos i persistents. La varietat del raïm insígnia d’aquesta Denominació d’Origen, que destaca d’entre les 18 varietats autoritzades és el Xarel•lo, que es converteix en l’estendard de la marca.

 


Varietat Chardonnay


Varietats
A les tradicionals varietats de raïm del Penedès s'han d'afegir un seguit de varietats que en els darrers temps, fruit de la experimentació, la constant innovació així com de l'atenció demostrada a la demanda dels nous paladars, i del procès endegat de recuperació de varietats pròpies que s'havien perdut, els viticultors i elaboradors del Penedès han anat introduint.

***Varietats Blanques
Chardonnay, Gewürstraminer, Macabeu, Malvasia de Sitges, Moscatell d'Alexandria, Parellada, Riesling, Xarel•lo,

***Varietats Negres
Cabernet Sauvignon, Garnatxa, Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Samsó, Syrah, Ull de Llebre,
 


Varietat Xarel.lo



És l’època més important de l’any, acostuma a iniciar-se els últims dies d’agost i finalitza el mes d’octubre, depenent de la maduració de les varietats.

El raïm collit es trasllada en caixes perforades per evitar l’oxidació i altres accions enzimàtiques o microbiològiques que esclaten al esqueixar-se el gra, el que els fa perdre qualitat.

La verema mecànica s’utilitza en algunes vinyes per accelerar les tasques de collita i transportar el raïm en el moment óptim de maduració.

El premsat de varietats blanques es fa a través de trepitjadores de cilindres estriats i la collita sense maceració de cap típus passa directament a les premses horitzontals mitjançant la gravetat o bombes de verema.


Varietat Parellada

Les varietats negres es trepitgen, posteriorment, encara en fresc, la verema trepitjada passa al dipòsit per a fermentar, en maceració amb les parts sòlides.

La major part dels vins del Penedès són joves però de grans qualitats aromàtiques i les seves característiques varien segons el típus d’anyada.


Els vins blancs secs o rosats varien des de l’any, afruitat, fi o fresc, fins a vins de més temps d’envelliment en bota de roure. El sabor, aroma i suavitat d’aquests vins són el resultat d’una excel.lent verema, una peculiar composició, equilibrada riquesa alcohòlica, acidesa mitjana... són qualificats de vins agradables, d’aroma i gust fi pel seu poc cos.

Alguns blancs procedents d´una vinificació especial, i que han passat un temps en bota de roure i un altre en ampolla, són excel.lents.

Els negres, depenent de la varietat, es mantenen en reserva durant 3 o 4 anys, ja que el seu temps de criança és més llarg. S’han de tenir força temps en bota de roure i després en ampolla.

Els grans reserves, com el Cabernet Sauvignon, incrementaran el seu temps de criança.

Els vins d’agulla
Els vins d’agulla del Penedès gaudeixen d’una molt bona salut. Aquests vins són fruit d’una petita fermentació, ja siguin blancs, rosats o negres. Com a característica principal, els vins d’agulla destaquen per la a seva lleugeresa, realçant d’aquesta forma les qualitats del vi.