27 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Pla de la Calma. Un recorregut diferent al Montseny.

Text: Diputació de Barcelona i Ramasan



El Montseny, Reserva de la Biosfera és un mosaic de paisatges mediterranis i centreeuropeus situat a tocar de grans conurbacions metropolitanes.
La seva biodiversitat extraordinària i la petjada cultural que l'home hi ha deixat al llarg dels temps, presenten un valor universal que ha inspirat artistes, intel·lectuals i científics, i que desvetlla l'emoció de les persones que el visiten.

A la part més occidental del Parc Natural del Montseny es troba l'incomparable paratge natural del Pla de la Calma, on hom pot descobrir una altra manera d’entendre la relació entre l’home i el seu entorn.
 


Turó de Tagamanent amb l’església de Santa Maria

 


La Calma
A finals dels anys 90, la Diputació de Barcelona va iniciar un ambiciós projecte de rehabilitació del patrimoni, per tal de recuperar la memòria dels habitants de la part de ponent de la Calma.

Es tracta d'una extensió àmplia dominada per la landa, una formació arbustiva. La landa ocupa els terrenys que de forma natural corresponien als boscos i que han estat explotats tradicionalment per la ramaderia i l'agricultura.

L'alzinar és la vegetació mediterrània més característica. És una formació densa, amb un sotabosc espès que sovint el fa impenetrable. L'alzinar és també el bosc més abundant al Montseny, per bé que no tingui l'atractiu popular de què gaudeix la fageda.

En aquest sector del massís les valls són fosques, però, en arribar al pla de la Calma, s'obre una panoràmica àmplia. A més, si caminem en silenci, podrem observar alguns ocells, com ara el pit-roig o la merla, o bé sentir el seu cant.

Parc Etnològic de Tagamanent
Des del pla de la Calma tenim una bona vista del turó de Tagamanent (1.055 m) que s'aixeca sobre un conjunt de cingles de roca calcària.

Situada sobre el punt més alt del cim del Tagamanent, l'església de Santa Maria és d'estil romànic i està documentada des del segle X. En els darrers anys ha gaudit d'un acurat procés de restauració.

Si volem perllongar l'itinerari, podem visitar les masies del Bellver i l'Agustí, recentment restaurades.
La Casa Museu l'Agustí és actualment un museu etnològic dedicat a mostrar la vida rural del Montseny a principi del segle XIX. Disposa d'un servei de visita guiada. Al seu torn, el Bellver és una impressionant masia originària del segle XIV. La casa disposa d'un punt d'informació del Parc, servei de bar i restauració.

 

 


La Diligència



Un recorregut diferent
Volguent rememorar els transports col·lectius que circulaven pel nostre país en temps passats, existeix un pintoresc transport anomenat “La Diligència” que ens permet contemplar l’entorn de manera directa i al mateix temps, col·laborar en la conservació del medi ambient, tot pujant al Pla de la Calma i al parc etnològic de Tagamanent.

El transport té el seu lloc d’inici a la Antiga carretera C-17, km 36,300, i sortides a les 10:00 i les 15:00 hores. Els grups i dies són a convenir, i podreu demanar més informació en:

La Diligència ( de Ramasan Viatges)
Tel. 93 860 61 64 / 608 441 672
www.ladiligencia.info