20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

El conjunt monumental de Sant Martí Sarroca

Text: Consorci de Turisme de l'Alt Penedès



El castell dels Sant Martí i, sobretot, l'església romànica de Santa Maria presideixen el municipi. El conjunt figura entre les peces de patrimoni històric i artístic més important i més aviat conservat de la comarca i del país. El sector de la Roca, on s'encimbellen el castell i l'església, és el punt al peu del com s'estén el nucli principal de població del municipi, molt disseminat. L'orografia no presenta accidents importants, malgrat que el terreny és bastant ondat. El riu Foix i la riera de Pontons són els corrents d'aigua més importants, i confluïxen el terme.

 
Absis de Santa Maria   Portada romànica de Santa Maria

 

La de St. Martí Sarroca és gairebé una visita monogràfica. El conjunt monumental del castell de St. Martí (s.X) i l'església de Sta. Maria (s.XIII) (catalogada com un monument històric-artístic d'interès nacional) acaparen l'atenció des del primer moment. Per a pujar no cal preguntar molt. Venint des de Vilafranca, la construcció us sorprendrà just després d'haver passat un petit canvi de rasant que hi ha gairebé en l'entrada del nucli urbà. Dalt del castell es pot pujar amb cotxe, però el lloc no està tan allunyat del centre com per a anar a peu. El camí és un poc costa amunt, això si.


Vista general de Santa Maria

L'església de Sta. Maria és una joia del romànic, restaurada a inicis del segle XX per l'arquitecte i polític Joseph Puig i Cadafalch. Mereixen un interès especial l'absis i el retaule gòtic que hi ha en l'interior.

L'horari de visita és de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h, excepte els dilluns. Tel. 93 899 16 69 .


Castillo de Sant Martí