25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta per Badalona

Text: www.pueblos-espana.org



Badalona és la tercera ciutat de Catalunya en nombre d'habitants, on resideixen més de 210.000 persones en els 34 barris que la conformen.
La platja de Badalona és un dels atractius principals de la ciutat i un escenari natural i immillorable de 5 quilòmetres de sorra i fons rocosos. A més, està delimitada per la Rambla, extraordinari passeig al costat del mar, on els badalonins gaudeixen de la major part del seu temps d'oci.


 

 


LLOCS D'INTERÈS:

POBLAT IBÈRIC:
Des d'on es pot gaudir d'una vista panoràmica de l'entorn, ja que és un espai privilegiat sobre la ciutat i amb vistes sobre la plana del Barcelonès. En el recorregut es visita la torre de defensa i la muralla, diversos carrers escalonades per salvar el desnivell del terreny i alguns habitatges, entre les quals destaca una casa excavada a la roca.

BAETULO, CIUTAT ROMANA:
Visitar les termes romans situades al subsòl del museu de Badalona és una excel lent introducció a l'urbanisme de l'època de Baetulo i, especialment, al coneixement d'aquest edifici públic tan important en el món romà. Restes d'un carrer i de diverses tabernes o botigues. Visita al subsòl de la plaça Font i Cussó, un espai pròxim a la zona del fòrum de la ciutat, encara en procés d'excavació. També es visita la casa romana del carrer Lladó, construïda al segle I abans de Crist on es pot observar l'estructura d'una casa romana, algunes de les habitacions i els mosaics.

 

 



DALT DE LA VILA:
Construït durant l'edat mitjana al voltant de les restes de l'antiga ciutat romana, Dalt de la Vila és un dels barris més pintorescos de Badalona. Actualment ocupa la zona de la plaça de la Constitució, l'església de Santa Maria i alguns carrers adjacents.

CAN BLANCH DE LES ERES:
No se sap amb seguretat en què època es remunten els orígens d'aquesta típica masia urbana que va patir diverses reformes al llarg del segle XVIII.

CAN CANYADÓ:
Des de la torre fortificada d'aquesta masia del segle XV es donava la veu d'alarma quan s'apropava algun vaixell pirata a saquejar la costa. Avui dia acull el Centre de Cultura Popular i Tradicional de Badalona.

MONESTIR DE SANT JERONI DE LA MURTRA:
L'any 1416 Bertran Nicolau, ric comerciant barceloní, va impulsar la fundació d'aquest monestir quan va comprar la casa anomenada Ca Murtra, on es van instal.lar els Frares Jerònims. Del conjunt arquitectònic destaca el claustre realitzat entre els segles XV i XVII, amb uns curiosos cabestres on hi ha delicadament tallats els rostres dels monjos benefactors i dels Reis Catòlics. TORRE MENA: Segons explica la llegenda, al lloc on ara s'alça aquesta casa rural del segle XVII, va ser martiritzat Sant Anastasi. La torre emmerletada i la seva bella façana són els elements més significatius.

TORRE VELLA:
Aquesta masia urbana del segle XIII, concebuda per servir de residència als senyors feudals de Badalona. Té una bonica portada renaixentista del segle XVI, coronada per un frontó semicircular amb dues escultures que sostenen l'escut d'armes dels Santcliment.

FÀBRICA DE L'ANÍS DEL MONO:
S'ha convertit en l'empresa d'anisats més important de la ciutat. Va ser fundada per Josep Bosch el 1868. La visita permet conèixer la fàbrica de destil.lació d'anisats i el procés d'elaboració d'aquesta beguda. Com a elements patrimonials, destaquem la sala de destil·lació modernista, el laboratori i l'arxiu.

 



CRISTALLERIES SAN MIGUEL:
Visita guiada que permet conèixer aspectes generals de la indústria a Badalona i en concret el d'aquesta fàbrica ubicada també al barri del Progrés. L'empresa es dedica a la fabricació d'articles de vidre bufat segons el tradicional procés artesanal, principalment per a l'hostaleria, la restauració i el regal.

MUSEU DE BADALONA:
El Museu va ser construït sobre les termes públiques de la ciutat romana de Baetulo, descobertes el 1954, i va ser inaugurat el 1966.

TEATRE ZORRILLA:
El remodelat Teatre Zorrilla, un teatre que s'ha convertit en el centre de les arts escèniques de Badalona.

 



CIUTAT DE LA MÚSICA:
Badalona també disposarà aviat d'un gran centre de formació i difusió musical, que rebrà el nom de Ciutat de la Música i que s'ubicarà a l'edifici de l'antic Escorxador, al barri de la Salut. Aquest centre acollirà el Conservatori Professional de Música i tindrà un auditori de 1.000 places, un servei de documentació musical i un espai anomenat Factoria, que fomentarà la creació i acollirà actuacions d'estils diversos.