20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta del Xató

Text: www.rutadelxato.com



El xató té els seus orígens en la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi. Avui en dia podem gaudir de la ruta del xató, una iniciativa que permet fer un recorregut per les principals localitats en les qual es tradició elaborar aquest plat tradicional.

El xató es una amanida amb escarola, anxoves o seitons, bacallà, tonyina i olives arbequines. Aquesta amanida està condimentada amb una extarordinària salsa feta sempre, i aquest diuen que és la base del seu secret, amb ma de morter a partir d’ametlles, avellanes, nyores, alls, l’oli d’oliva verge, vinagre i una pinzellada de sal; també hi ha qui afegeix bitxo, pa fregit o ceba escalivada.

La Ruta del Xató és una proposta que uneix turisme i gastronomia a les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.

A l’entorn d’aquest plat típic, us proposa una sèrie de sortides, escapades i activitats que podeu dur a terme al territori, agrupades per temàtiques diferents.


 

 


“Fer la Ruta” és venir a conèixer el territori del xató, realitzant algunes de les visites que us proposem a les escapades temàtiques de la Ruta del Xató, que us permetran descobrir tot allò que us podem oferir en el nostre territori: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia de la mà d’un dels nostres plats més reconeguts, el Xató, que podreu degustar en algun dels 85 restaurants adherits a la Ruta del Xató.

 

 

 

 
     

 


Enoturisme i xató
El territori concentra la major part de producció de vi i cava de Catalunya, pertanyent a la D.O. Penedès i a la D.O. Cava. Podreu passejar entre la gran extensió de vinyes o visitar alguns cellers de la zona i degustar els seus productes.

El xató vora el mar
Penya-segats abruptes que cauen sobre el mar formant petites cales i llargues platges de sorra fina, aigües tranquil•les i poc profundes, alternades per ports marítims, són uns dels atractius indiscutibles del nostre litoral. La Ruta del Xató engloba 7 municipis costaners, des de Sitges fins a Coma-ruga, que comprenen la Costa del Garraf i una part de la Costa Daurada. En total, hi ha més de 23 kilòmetres de platges.

Xató als espais naturals
Al territori del xató hi ha tres grans parcs naturals, amb espècies i paisatges ben diferents i característics: el Parc Natural del Garraf, amb penya-segats arran de mar, avencs i coves; el Parc Natural del Foix, a tocar del Pantà de Foix, amb la presència de nombroses aus; i el Parc Natural d’Olèrdola, una talaia natural de conreus, bosquines i el margalló com a arbust més remarcable.

Xató i patrimoni artístic i arquitectònic
Els amants de l’arquitectura descobrireu construccions de totes les èpoques , des de sediments prehistòrics, fins a testimonis del modernisme i dels indians, sense oblidar l’arquitectura medieval, el gòtic i el romànic. A més, el territori ha estat testimoni de la vida de reconeguts artistes, com Santiago Rusiñol, Joaquim Mir, Pau Casals, Charlie Rivel i Carlos Barral, entre altres.

La música i el xató
Durant tot l’any, a les diferents poblacions que formen part de la Ruta del Xató, hi ha una completa programació de festivals musicals i concerts, per a tots els públics.

 

 

 

 



Oferta turística del territori + xató

Les escapades temàtiques són diferents propostes agrupades per tipologia que us oferim des de la Ruta del Xató, perquè pugueu venir-nos a conèixer, segons el que més us agradi.

En cada una de les diferents escapades temàtiques podreu descobrir una selecció dels millors indrets o activitats que es poden dur a terme a les nostres comarques, per tal que pugueu gaudir al màxim de la vostra visita.

Amb les escapades temàtiques us podreu planificar un dia (o un cap de setmana) a l’Alt Penedès, al Baix Penedès i al Garraf i assaborir aquest deliciós plat a la vegada que coneixeu el territori tan proper i alhora tan ric i, de vegades, desconegut. Un ampli llegat històric i cultural (museus, castells, monuments...), nombrosos festivals d’avantguarda, parcs naturals, platges i festes tradicionals, entre altres.