26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a Sant Pere de Riudebitlles

Text: Consorci de Turisme de l'Alt Penedès



Sant Pere de Riudebitlles limita amb la comarca de l'Anoia i està situat sota Mediona, en la vall mitjana del riu Bitlles, autentic eix vertebrador del municipi. El terreny és poc extens i amb un relleu que no presenta majors complicacions.

El Palau dels Marquesos de Llió és un interessant exemple del gòtic civil català. La façana, de 23 metres d'ample i 10 metres d'alt, està presidida per vuit finestres, quatre en el primer pis, que són tríforas, i quatre en el segon pis, que són bíforas. Entre les unes i les altres, vam trobar quatre escuts del llinatge dels marquesos de Llió. Els orígens d'aquest magnífic edifici els podem situar entre els segles XIII i XIV.
 

 
Campanar de la parroquial   Carrer de Baix

 


Molt prop està la església parroquial de Sant Pere, amb una gran portalada d'origen romànic i l'interior fruit de l'ampliació dels segles XVII i XVIII, envoltada per un entramat de carrerons i places que constituïxen una vila tancada, amb dos únics portals d'entrada.

La roda hidràulica del molí de Cal Jan dóna testimoniatge de la vocació paperera d'aquest poble amb interessants exemples d'arquitectura industrial que arrenquen de l'antiguitat. Encara que es troba en un recinte privat, si algun dia teniu la oportunidada d'anar no oblideu la càmera de fotos.

Sortint de Sant Pere, a 1 Km en direcció a Sant Quintí de Mediona, trobem el Pont Nou, un singular aqüeducte de 80 metres de llarg per 25 metres d'alçada que transporta les aigües de reg per sobre del torrent d'En Guilló i alimenta molins i horts. Va ser construït cap al segle XIII però un terratrèmol va enfonsar una part, que es va reconstruir en 1672. Les obres es van acabar definitivament l'any 1721 .

 

 

 

 
El Pont Nou de Riudebitlles   Una altra vista del aqüeducte a peu de riu

 


Al voltant del pont es troba el Parc Natural de Pont Nou, una àmplia zona lúdica, equipada amb barbacoes, on es pot anar a passar el dia o fer una passejada torrent endins per a gaudir d'una magnífica i densa vegetació d'albes blanques, roures, pins, alzines i altres. Continuant en direcció a St. Quintí, a 2 Km, al costat de les Plans, trobem una impressionant bassa, amb capacitat per a 74 milions de litres d'aigua, que garanteixen el cabal d'aigua de reg i s'utilitza també en cas d'incendis.