26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Nordic Walking: una forma diferent de cuidar la teva esquena


Aquest nou esport té els seus orígens a Finlàndia pels anys 30, neix de la necessitat que tenien els esquiadors de fons d'entrenar per mantenir o augmentar la seva forma física en èpoques d'estiu i tardor sense neu. Comença la seva marxa adaptant els seus bastons amb major o menor efectivitat al terreny tou però sense neu, pastures, gespa etc, amb el temps es creen dissenys específics per a la pràctica del Nordic Walking.

El Nordic Walking és un esport nou on la base és el caminar, sumant al moviment natural de les cames al caminar la coordinació de la part superior del cos, treballant el patró creuat amb tots els avantatges que això comporta. És com si suméssim el caminar i el nedar, no exactament així, però és el mes semblat per entendre'ns fàcilment.


Beneficis que aporten el Nordic Walking

  • Millora la mobilitat del coll i la part superior de la columna, enfortint a l’ hora l'esquena i els braços.
  • Disminueix la pressió que s'exerceix en les articulacions especialment en turmells, genolls i maluc.
  • Millora la oxigenació i la capacitat cardiovascular.
  • En el seva practica s'utilitza un major numero de grups musculars aproximadament un 90% (abdominals, braços, pectorals, esquena i coll) que en qualsevol altre tipus de marxa.
  • Augmenta el consum de calories entre un 20% i un 40% mes depenent de la intensitat.
  • Contribueix a la prevenció de la osteoporosis.
  • Els pals són molt útils per a superfícies lliscants, molt recomanada aquesta practica per persones d'edat avançada, ja que aferma mes el seu pas tenint un suport molt major i mes estabilitat en caminar amb els bastons.
  • Millora la capacitat fisiològica, retardant els canvis deguts a l'edat.
  • Millora de l'autoestima i sociabilitat en ser un esport que se sol practicar en grup i la major part de les vegades conversant.

 



Per a qui esta indicat la practica del Nordic Walking?

Esta indicat per a totes les persones, independentment de l'edat ja que cadascun marca el seu ritme i la seva intensitat, per tenir una orientació podem dir que seria molt adequat per:

Persones estressades, persones amb sobre pes, persones amb problemes articulars, embarassades, tercera edat, persones amb amputacions…

Haig de recomanar per començar la pràctica d'aquest esport amb els cursos que s'imparteixen per al seu inici on s'aprèn la tècnica i ús correcte dels pals i amb un professor a poder ser reconegut per la ANE (associació de nordic walking de Espanya) en la seva Web podeu trobar més informació.

Existeixen diverses modalitats, la més estesa és l'Alfa 247.

Es tracta de caminar amb bastons especials fent servi una tècnica adequada anomenada ALFA. Únicament aplicant la tècnica adequada s'aconsegueixen els nombrosos beneficis pel nostre cos.

Podeu trobar molts grups que practiquen aquest esport en facebook on publiquen activitats i rutes en grup alguns d'ells són Nordic Walking Spain , Nordic Walking Pirineus, Ane associació de Nordic Walking d'Espanya i uns altres més.



¿On podem practicar el Nordic walking?

Es pot practicar gairebé en qualsevol lloc i gairebé en qualsevol condició climatològica portant la roba adequada.

Es practica tant en ciutat (Nordic urbà) com en camp, muntanyes en totes les variants com a terra, asfalt, herba, és molt agradable a l'estiu practicar-ho sobre la sorra de la platja.

Beneficis per a l'esquena.

L'exercici ha demostrat disminuir el risc de patir dolor d'esquena i millora la seva evolució en els pacients crònics. En aquest punt és on cal destacar la tècnica del Nordic Walking.

Com ja hem comentat al llarg d’ aquest article, una de les peculiaritats del Nordic Walking és el moviment rotacional de la columna vertebral., descrivint-se com el moviment oposat de la cintura pèlvica enfront de la cintura escapular sent el centre de la rotació la vèrtebra dorsal D7.



En cinemàtica, l'estudi biomecànic de la marxa normal en l'humà, inclou l'estudi i la importància del moviment rotacional de la columna vertebral. Ja que si aquest es veu limitat o alterat parlaríem de marxa patològica.

Gràcies a la pràctica del Nordic Walking, desenvolupem i potenciem el moviment rotacional de la columna vertebral. Obtenint mitjançant el moviment rotacional major flexibilitat i resistència de la columna vertebral.

Actuant:

  • A nivell articular: el moviment normal de les articulacions genera la producció de líquid que lubrica i engreixa les articulacions. També mitjançant el moviment alliberem les tensions i rigideses articulars eliminant tensió sobre el disc intervertebral.
  • A nivell lligamentós: són les estructures que donen sustentació a les articulacions, gràcies al moviment rotacional les estructures lligamentoses treballen la seva curta elasticitat i la propiocepción.
  • A nivell muscular: el moviment rotacional desenvolupa la seva potència, resistència i elasticitat, millorant així el funcionament i sustentació de l'esquena.