26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La ermita de la Roca de Mont-Roig

Text: Ajuntament de Mont-Roig del Camp



No és cap estranyesa relacionar aquest passatge tant singular de l'orografia montrogenca, muntanya, coves i balmes, amb el culte a alguna divinat pagana. Descobertes arqueològiques fan pensar en la deessa Isis del sigle I. Mestre que el culte cristià remunta el temps de la imatge de "marededèus trobades" de la Roca i la seva llegenda d'haver estat trobada per un pastor, veient-se aquest obligat a aixecar una capella al mateix lloc, quan la seva voluntat era fer-ho més al pla, avui conegut com a Peiró esgarrat.

Hi ha ha documents fefaents del 1230 que parlen de la devoció mariana de la Roca. L'ermita en el decurs del temps s'ha anat ampliant, transformant i reconstruint, havent estat malmesa i profanada en diverses ocasions per malvats exèrcits i gent desaprensiva. És a partir de 1814 que la reconstrucció de l'ermita adquireix l'actual fisonomia, amb el cambril i cor, casa de l'ermita i plaça.
 

 
Exterior de l’ermita de la Roca   Interior de l’ermita

 

A l'altar major s'hi podien apreciar les imatges de Josep i Sant Jeroni, així com capelles laterals, avui amb Sant Antoni de Pàdula, Santa Teresa de l'Infant Jesús, Sant Antoni M.Claret, Santa Gemma, Sant Josep de Calassanç i el beat Bonaventura Gran.

De la "marededéus trobades" a la imatge actual n'hi ha hagut d'altres. Hom recorda la del segle XVIII i desapareguda l'any 1936, reposada l'any 1940 i que fou robada l'any 1979, i novament reposada en l'actual del 1980. Imatge coronada per l'arquebisbe Ramon Torrella l'any 1989.

Lloc acollidor, recés de la pregària i celebracions de la fe cristiana. Romiatges, processons i rogatives. Encendre un llantió, posar flors, venerar la imatge, pugi's pel camí vell o es vingui per la carretera. Es puja a l'ermita per estar més a prop del cel, a Jesús per Maria.


Vista del conjunt de la Roca

La festa patronal se celebra el 8 de setembre, la Nativitat de la Mare de Déu. Altres aplecs, per Sant Esteve i el dillums de Pasqua florida. Es fa la pregària de la Novena nou dies abans de la festa. Festes quatriennals: cada quatre anys es baixa la imatge de la Mare de Déu a la parròquia en processó, durant els dies de la Novena per a ser retornada a l'ermita el dia de la festa. Els primers dissabtes de cada mes amb el sant Rosari i la missa. Els devots disposen d'uns Goigs a lloança de la Mare de Déu, lletra i música populars. Un patronat fundat l'any 1980 vetlla per la conservació de l'ermita de la Roca.

El conjunt sobre la Roca consta de l’església, la hospederia, reconstruida després de la destrucció francesa l’any 1811, i damunt de la Ermita s’aixeca la capella de Sant Ramon de Penyafort, bastida l’any 1826 i que encara avui serveix de guia als mariners.