27 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Una passejada pel Pla de Santa Maria

Text: Ajuntament del Pla de Santa Maria



El poble del Pla va néixer a partir d’un agrupament de cases al voltant del carrer de La Vila (actualment Carrer Major) tancat per diversos portals que feien de portes a la muralla formada per les mateixes cases.

Durant el segle XVIII el poble anà creixent i es desenvolupà per la part sud.

A principis del segle XX és va construir la colònia del Poble Nou a tocar de la fàbrica tèxtil, també, promogut per "La Societat" de pagesos, es van urbanitzar els terrenys entre el celler, la carretera de Valls i la carretera de Vila-rodona anomenats Els Patis.
 

 
Absis de l’església romànica de Sant Ramon   Església barroca

 


L’any 1966 s’enderrocà el convent de les monges annex a l’Església de Sant Ramon i posteriorment es reordenà la plaça i els carrers del voltant. A partir de la dècada dels anys 70, diverses urbanitzacions com L’Hort del Canal, Les Escoles, El Camí d’Alió, entre d’altres s’han anat edificant i creant noves vivendes àmplies i confortables. Hi ha el projecte de la construcció de nous habitatges de protecció oficial a la Parada de la Marquesa, així com de l’ordenació urbanística dels carrers de l’Horta amb la prolongació del passeig del Pla i el carrer Tarragona.


Església de Sant Ramon. Temple romànic
Cal destacar l'orgue que ara es troba al Pla de Santa Maria fou construït l'any 1876 pels germans Gheude per a l'església del Petit Séminaire de Basse-Wavre, Bèlgica. Formava un conjunt notable amb l'església, també construïda en un estil neogòtic refinat. Amb excepció de la brutícia acumulada, el desgast de més de cent anys i uns quants tubs xafats, s'havia conservat intacte.

 

 

 

 
Porta de la antiga vila emmurallada   Carreró al Pla

 

 


Església de Santa Maria. Temple barroc, actualment església Parroquial
A finals del segle XVIII, es va construir l’església parroquial de Santa Maria, magnífic exemple d’estil barroc amb façana decorada i un gran campanar de planta quadrada i torrassa octogonal amb balustres.