20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita a la vila de Prades

Text: Ajuntament de Prades



Crida l'atenció en el lloc que tot està envoltat pel color vermell de les pedres que aixequen la muralla, l'església i una bona part de les cases. Aquesta coloració és la de la pedra afilada que configura una bona part de la perifèria de la vila. Aquesta característica, única a Catalunya, li ha donat el nom de "Villa Roja".

L'origen urbà es remunta a l'època dels àrabs que havien d'havien de construir un castell depenent del de Siurana. Quan el 1153 es va rendir Siurana, última conquesta musulmana de Catalunya, Ramon Berenguer IV li va atorgar carta de població (en la qual havia d'havia de quedar inclosa la vila de Prades) i va concedir el marquesat de Siurana a Bertran de Castellet.
 

 
Entrada al recinte històric de Prades   Església de Santa Maria

 


L'any 1159 Ramon Berenguer IV va cedir als habitants de "Pratis" el lloc per a construir les cases i les terres per als cultius, la lliure utilització i possessió dels prats i boscos de tota la muntanya de Siurana i els drets per sobre de l'Església i la ferreria, reservant-se el Comte el forn, el molí, els delmes i les primacies.

Entre els llocs d'interès trobem la Plaça Major porticada, la font esfèrica renaixentista, l'Església de Santa Maria la Major, gòtica, d'una sola nau amb volta ogival i façana renaixentista rematada per un frontal triangular.

 

 


Font renaixentista



També trams de muralla amb restes del castell, dos portals romànics, diverses mostres d'art gòtic i una torre de defensa cuadrangular.