Explica una llegenda que "temps era temps hi havia una vila atemorida per un drac ferotge, el qual es menjava tot el bestiar que pasturava. Aquest, no era un drac qualsevol, era el drac més poderós de tots ja que podia moure's pel cel, per la terra i per l'aigua. La gent del municipi estava tan terroritzada que li lliuraven, voluntàriament, bous i cavalls al drac. Fins que arribà el dia en què el Drac no en tingué prou i es van haver de sortejar els vilatans per tal d'apaivagar la fam de l'espantosa bèstia. El rei del poble, que era molt bon rei, va afegir la seva família al sorteig i un dia inesperat, va sortir el nom de la princesa..."
Us és familiar aquesta llegenda? Voleu saber quina relació manté amb el municipi de Montblanc? Doncs, continueu llegint la ruta que us recomanem aquest mes i trobareu resposta a aquestes qüestions.
La llegenda de Sant Jordi i la relació amb Montblanc
Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà, és un municipi, per excel•lència, medieval.
Es diu que la llegenda de Sant Jordi tingué lloc en aquesta vila.
De fet, el costumista català Joan Amades ubicà la batalla entre el cavaller Sant Jordi i el Drac davant de les muralles de Montblanc, les quals encara es conserven.
Les raons per les quals Joan Amades situà la llegenda de Sant Jordi a Montblanc es degut a tres motius; primer, el nom de Sant Jordi presideix un dels portals de la muralla. Segon, perquè en aquella època Montblanc era la sèptima població més gran del Principat català i tercer, perquè aquest municipi comptà amb l'establiment de quatre corts catalanes.
La Setmana Medieval al municipi Montblanquí
Cada any al voltant del dia de Sant Jordi, 23 d'abril, el poble de Montblanc retrocedeix en el passat per a celebrar la setmana medieval.
L'origen d'aquesta festa rau en les inquietuds d'un grup de joves motivats “per fer poble” l'any 1981 i en la ubicació de Montblanc, per part de Joan Amades, com la vila on Sant Jordi hi matà el drac.
La setmana medieval és una festa que es celebra des de l'any 1987, moment en el qual es va realitzar la primera representació teatralitzada de la llegenda de Sant Jordi en aquesta vila de la Conca de Barberà.
Després d'aquesta primera actuació es creà l'Associació Medieval de la llegenda de Sant Jordi, la qual és, principalment, l'entitat organitzadora d'aquest esdeveniment. Tot i que es compta amb l'esforç i la involucració de tot el poble. A partir del tret de sortida d'aquesta festa i al llarg de les dues setmanes consegüents el municipi de Montblanc es vesteix amb banderes senyorials i els carrers i les places s'engalanen tot recordant-nos una ciutat medieval de primer ordre, la qual està preparada per acollir els diversos actes programats que rememoren els fets quotidians, els actes presidits pels reis i representacions de l'època; alguns dels actes principals són el mercat medieval, la representació de la llegenda de Sant Jordi, el sopar medieval, el concurs de joglars, entre d'altres.
La festa, que es ve celebrant des dels anys 80, s'ha anat allargant fins a durar més o menys una setmana, fet que ens condueix a pensar que la festa ha estat tot un èxit i que gaudeix d'una gran popularitat. Tanta, que fins i tot ha estat declarada festa d'interès turístic a nivell nacional i ha rebut diversos reconeixements.
El patrimoni medieval de Montblanc
La Setmana Medieval ens convida a viatjar a l'edat mitjana, que es situa entre el segle V i XIV.
A més de l'ambientació i decoració de l'època que es realitza en aquest municipi per a traslladar-nos en una ciutat medieval, hi ha un gran nombre de vestigis corresponents a aquestes dates que ens faciliten que la nostra imaginació viatgi, més fàcilment, en el temps.
Alguns d'aquests vestigis que resten al municipi de Montblanc són les muralles; les quals tenen un perímetre de 1500 metres i que compten amb quatre portals, un d'ells el de Sant Jordi; la torre dels cinc cantons, la qual forma part de la muralla; i el Palau Alenyà, conegut, altrament, com la casa cremada dels Aguiló.
Cal afegir que al portal i torre de Sant Jordi, que encara es conserva, s'hi pot llegir un mosaic commemoratiu on es fa saber que fou en aquest lloc on el cavaller Sant Jordi matà el drac, segons com diu la llegenda. També, és en aquest espai on es realitzen les múltiples representacions que tenen lloc durant la setmana medieval.
A més, us recomanem que assistiu a la visita guiada del “pas de ronda”, un passeig pel municipi que us portarà pels edificis i espais més emblemàtics de l'època. Aquesta, també, s'organitza durant la setmana medieval.
L'esplendor de la vila medieval de la Catalunya Nova
Els grans vestigis medievals que resten a la vila de Montblanc ens fan pensar que aquella època fou decisiva i rellevant per al municipi.
L'esplendor de l'edat mitjana es començà a notar a partir del segle XIII quan es produí la primera expansió del municipi ja que Montblanc comptava, llavors, amb dos mil cinc-cents habitants. Però no és fins al segle XIV que Montblanc es situa com la vila que acull importants monarques, com per exemple Jaume II i Pere III, els quals aporten la prosperitat al poble; es construeix el recinte emmurallat per tal de protegir la vila. Així com l'alçament de grans edificis; palaus reials, cases nobles... Esdevenint, doncs, una ciutat privilegiada i destacable de la Catalunya Nova.
Fou tanta la seva popularitat que Montblanc es convertí en l'escenari de quatre corts catalanes per on passaren personatges rellevants de la nostra història, com per exemple Ferran d'Antequera.
La petjada del cavaller Sant Jordi i el dia del llibre i la rosa
Al segle XI ja s'esmenta que Sant Jordi és el patró del principat català. Però no és fins el 1456 i el 1667 que s'aprova la festa de Sant Jordi com a festivitat a tot Catalunya
A més, Sant Jordi és considerat el patró de la cavalleria ja que, segons Joan Amades, ajudà al rei Pere I d'Aragó en les seves batalles durant els temps medievals. El rei Pere I en motiu del seu agraïment el nomenà patró dels cavallers i de la Corona d'Aragó.
Sant Jordi es celebra el 23 d'abril ja que es commemora la mort d'aquest sant.
Aquesta data coincideix amb el Dia internacional del Llibre i que evoca la mort de Miguel de Cervantes, que a la vegada recorda, també, l'escriptor català que morí aquest dia, Josep Pla.
Aquest és el motiu pel qual el 23 d'abril, també, es considerat el dia del llibre.
Cal afegir que el 23 d'abril posseeix un altre significat ja que els catalans considerem aquesta data com el dia dels enamorats gràcies a la gran gesta que realitzà el cavaller Sant Jordi per tal de salvar a la princesa.
Al llarg d'aquest dia es regalen roses vermelles a les estimades i aquestes regalen llibres.