25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Farena i el riu Brugent


Situació
El terme de Mont-ral ocupa les terres del costat de llevant de les Muntanyes de Prades i està a ponent de la comarca de l'Alt Camp. Limita amb els municipis de Montblanc, Prades, Capafonts, Vilaplana, Alcover i la Riba. Es distingeixen quatre nuclis urbans: Mont-ral, Farena, la Aixàviga i el Bosquet, a més de zones de masies disperses.

El territori és elevat i divers, format per dues zones ben diferenciades: la vall del riu de la Glorieta i la vall del riu Brugent. Els dos rius reguen el terme i els seus cursos són paral•lels. Són afluents del Francolí per la dreta. Malgrat la seva proximitat al mar, el clima és molt extremat a causa de l'altitud del terme, que arriba fins els 1.075 m al Puig Pelat i la seva cota més baixa és de 375 m, en el límit inferior de la vall del riu de la Glorieta.

Per a arribar a Farena des de Valls, o des de Montblanc, podem agafar la carretera C-14 en direcció a la Riba i trencar a l'esquerra, travessant el pont i el poble i seguint la TV-7044 durant uns 13 quilòmetres. Alnucli interior del poble no pot accedir-se amb el cotxe i ha de recórrer-se a peu.


El poble
El poble de Farena s'articula com un petit nucli medieval situat en el declivi més assolellat d'un promontori que cau abrupte damunt el ric Brugent. Els seus carrers són empedrats i les seves prop de 40 cases ben restaurades són una exquisida passejada de pedra i encís. Antigament estava envoltada per una muralla, per això la disposició de les cases és la característica de vila closa.

La seva petita església romànica de Sant Andreu és original del segle XII i està situada a la part alta de la vila que guarda a més el desnivell característic d'un poblet de muntanya, amb pujades i baixades notables.

Del seu antic castell només en queden les restes d'alguns murs en els estables de Can Vilalta (castellot). Hi ha restes de fortificació prop de la Punta Coroneta. Prop d'aquest antic castellot tenim el mirador del poble, on podrem gaudir d'una bona vista del riu Brugent i la Paret Blanca de Farena, on estan les Planetes i la Colomina.

Farena es troba a una altitud d'uns 610 metres i cal recordar que es nota el fresc especialment en les nits d'estiu.
Celebra les seves festes majors l’11 de Setembre.


El paisatge
El paisatge al voltant de Farena és bellíssim i la regió és ideal per a gent que cerca un lloc tranquil, on es poden practicar moltes activitats i gaudir d'una natura verge i singular. Entre les activitats destaquen el senderisme, el ciclisme de muntanya, l'escalada en roca i la hípica. Són nombroses les rutes a peu o amb cotxe pels voltants.

La vall del riu Brugent, situada en el cor de les Muntanyes de Prades està formada per boscos centenaris, cingleres espectaculars i alguns cultius. Abunden els boscos de pi vermell, de ribera i alzinars, etc.
És un paisatge abrupte i espectacular amb la presència permanent de l'aigua que permet l'afluència de banyistes, els trams lúdics de pesca sense mort, i les singulars gorgues que forma el riu obrint-se pas entre la roca, com l’anomenat Toll de l’Olla.