26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta del Ferro a Andorra: una proposta cultural imprescindible

Text: www.andorra.ad



Un nou itinerari al voltant de l’extracció del ferro entre els segles XVII i XIX.

Es tracta d’un recorregut a través de les parròquies d’Ordino i La Massana, al nord-oest d’Andorra.


 


Farga Rossell

 


Forma part d’una ruta transfronterisa que avarca un ampli segment dels Pirineus, l’interès històric i etnogràfic del qual li va valer el reconeixement del Consell d’Europa.

Durant gairebé dos segles, Andorra -i els Pirineus en general-, va ser un lloc clau en la fabricació del ferro, per concentrar abundant aigua, fusta i mineral. Per aquest motiu, la indústria al voltant d'aquest mineral va constituir una part molt important a l'economia i a la societat d'aquest país des de principis del segle XVII fins a finals del segle XIX.

 

 


Entrada a la mina de ferro



Actualment, els seus vestigis s'han recuperat en el que es denomina La Ruta del Ferro, un itinerari que passa per la mina de ferro, carboneres, l'hàbitat miner i siderúrgic i ferreries, que discorre entre les parròquies d’Ordino i La Massana.

El traçat d'aquesta ruta va tenir per finalitat convidar al visitant a descobrir els recursos d'obtenció, transformació i comercialització del ferro.

Inici del recorregut
La Ruta del Ferro comença a les afores de Llorts, un petit poble ramader on es troba l'antiga mina de ferro, de 30 metres de llarg. Des d'aquí, la ruta es dirigeix cap al camí de “Els Homes de Ferro”, on s'exposa una col·lecció permanent d'escultures a l'aire lliure. El visitant aquí pot observar sis peces creades per diferents artistes internacionals amb l'objectiu comú de fer homenatge a tots els homes que van treballar en aquesta indústria a la vall d’Ordino.

 



Des de Llorts, la ruta continua a la Cortinada, una petita població que acull l'Església de Sant Martí. Construïda en el segle XII en honor al bisbe de Tours, és considerada l'església romànica més gran del Principat. El següent punt clau de l'itinerari és Ordino, on es pot arribar o bé pel camí dels Arrieros o bé per carretera. En aquesta parròquia trobem la residència d'una família de terratinents andorrans que es van enriquir gràcies a la indústria del ferro: la casa senyorial Areny-Plandolit, avui convertida en museu. Aquesta família posseïa una farga, exemple de la seva riquesa.

L'itinerari acaba a la Farga Rossel, una de les fargues més actives que funcionaven al país. Al 2002 es va recuperar de les seves ruïnes per a explicar com funcionava el procés de fabricació i tractament d'aquest mineral.