18 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Les Falles, la festa del foc

Text: Patronat Comarcal de Turisme de l'Alta Ribagorça



Com cada any, la baixada de falles als diferents pobles de l’Alta Ribagorça, obre la temporada de festes a la comarca.

  • Durro – 2n dissabte de juny
  • Senet – 3r dissabte de juny
  • Barruera, Boí, El Pont de Suert i Vilaller – 23 de juny
  • Erill la Vall – 2n divendres de juliol
  • Taüll – 3r divendres de juliol


 

Les falles
Les falles són troncs resinosos d’uns dos metres de llargada, que preparen els joves de cada poble.
A la comarca existeixen tres tipus de falles: els "rentiners", que són d'una sola peça; les falles de pal, les més comunes, que es fan amb trossos de teia de pi i s'engaxen a un pal de freixe i les falles de Vilaller, diferents de la resta, que són una piràmide invertida de grans dimensions lligada amb filferro i farcida de teia.

 
Baixada de falles   Diferents tipus de falles

 

La baixada s’inicia a partir de les 10 de la nit, des d’un lloc elevat de la muntanya, visible des del poble on hi ha plantat un pi anomenat “faro” que és on s’encenen les falles abans de començar el descens guiats pel fadrí major o cap de colla.

Una tradició de temps remots

El foc ha estat des de temps remots i gairebé fins als nostres dies, un element de gran importància per a la vida quotidiana de l’home. Aquesta tradició és una supervivència del culte al foc purificador. Aquest foc, encès al cim de la muntanya és el que es baixa fins al poble amb les falles, i es passeja pel mateix, per tal de purificar els mals esperits de tots i cadascun dels llocs del poble.

Les flames donen un to de màgia i encant a tot l’entorn. El so de les campanes, a l’arribada al poble, s’escampa i a la plaça es treu coca i vi per a tothom. És la màgia, és la festa !


La màgia del foc a les nits d’estiu

Cada any, les “falles” baten récords de participació i públic i cada vegada més els turistes s’afegeixen a aquesta festa ribagorçana, d’orígens remots, per sentir una sensació inoblidable entre el repic de les campanes de cada poble i els crits d’ànim que converteixen aquesta festa en una litúrgia col·lectiva que s’acaba sempre amb revetlla al voltant de les fogueres.