25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al poble d'Orcau


El poble d'Orcau, manté encara molts elements del seu passat medieval. Situat al cim d'un turó, sobre el poble podem veure el castell i l'església romànica de la Pietat del s.XI-XIII. El castell s'aixeca al cim que hi ha darrere del poble en una planta quadrada amb torres circulars, cap d'elles sencera, alguna mig enderrocada, a cada angle.
 

 
Vista parcial de l'església   Runes del castell

 


Al voltant del castell i una mica més a baix, dues torres circulars formen part de l'antiga fortificació exterior. En els fragments de murs que es conserven podem veure abundants fileres de "opus espicatum", detall molt extrany en una construcció militar ja que aquest tipus de decoració d'espiga és més pròpia d'edificis religiosos.

Situada en el nucli del poble vell d'Orcau, es troba l'ermita romànica de Sant Joan Baptista del s.XII. De l'actual poble es pot destacar també l'església de la Mare de Déu dels Angels del s.XVI. Dins del terme d'Orcau es troben jaciments de restes òssies i petjades de dinosaure. A l'alzinar del Pelleu, es troba una alzina centenària protegida per la Generalitat.

 

 


Poble vell d'Orcau



Des del Coll d'Orcau podrem gaudir d'una vista privilegiada, quedant en descobert l'embassament de Sant Antoni, i els despoblats de Montesquiu on està l'ermita romànica de Sant Sadurní de Montesquiu del s.XII i l'església de Sant Urbà, d'època medieval i moderna. Galliner, també conserva l'ermita romànica de Sant Vicenç i l'església de Sant Sebastià del Puig de l'Anell, actualment també despoblat.