26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La ruta del pastor i la transhumància

Text: www.lapetjada.com/larutadelpastor/



LA RUTA DEL PASTOR I LA TRANSHUMÀNCIA: senders llegendaris a travès d’un paisatge únic.

La Transhumància, es podria definir com la domesticació per part de l’home modern d’una activitat nòmada mil.lenària.

Et proposem practicar el senderisme interpretatiu amb nosaltres i caminar a través d’alguns trams de cabanera tot seguint les rutes dissenyades pels pastors.

La ruta del pastor i la transhumància, segueix els camins i senders que utilitzaven els pastors des de temps immemorials, per apropar-vos a un trocet de la història i les vivències dels pastors transhumans del territori ribagorçà.

El punt d’inici de la ruta és el Pont de Suert, i la durada màxima, de moment, és de 4 etapes, que es poder fer en 3 o 4 dies en funció del nivell físic de cadascú. Estem preparant un ramal o tram de la ruta que retornaría al punt inicial pel sector de la Ribagorçana aragonesa, ampliant-se aleshores a un total de 7 etapes.

Durant els mesos de juliol i agost, us donem l’opció de realitzar itineraris d’1 dia a les pastures estivals, on podrem obervar les grans ramats d’ovelles i visitar l’ecomuseu del pastor al poble de Llesuí.


La Ruta

La Ruta del pastor i la transhumància, és una proposta de senderisme interpretatiu consistent en un circuït de diversos dies, de llargada variable en funció del públic, que discorre pels termes municipals de Tremp, El Pont de Suert, Salàs de Pallars, Sopeira, Conca de Dalt.... i en el futur també per d'altres pobles de la Ribagorçana aragonesa i catalana.

El traçat passa per molts nuclis rurals i poblets dels termes esmentats, com Igüerri, Malpàs, Castellars, Hostalet de Massivert, Massivert, Adons, Torre de Tamúrcia, Els Masos de Tamúrcia, Espluga de la Serra, Castellet, Sapeira, Serradell i Toralla.

Per veure el mapa més gran Feu click aquí.

Us proposem 3 opcions:

  • La Ruta del Pastor i la Transhumància: de 2 a 4 dies en funció de la demanda. Cadascun d'unes 6 hores efectives caminant.
     
  • Variant de 2 dies: 2 dies, d'unes 4 hores efectives caminant.
     
  • Pastures estivals: Variants d'1 a 4 dies per fer a l'estiu.
     


Punt d'inici de la Ruta - El Pont de Suert.

 
Setembre al Port de Gelada.   Cabana de Fenerui.

 

Es tracta d'una ruta prepirinenca que transcorre per paisatges d'una gran bellesa natural. Travessa 2 espais del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), que formen part també de la Xarxa Natura 2000:

  • Vall Alta de Serradell - Serra de Sant Gervàs.
  • La Faiada de Malpàs i Combatiri.

 

Aquests espais d'interès natural formen part de les serres pre-pirinenques interiors de Catalunya. El paisatge vegetal, que hi predomina està format per prats de muntanya mitjana, matollars de boix i boscos de pins i rouredes seques. Antigament els conreus de cereals dominaven els planells i fondalades, però actualment es concentren en zones de menor pendent. Això fa que la part baixa de les serres torni a estar ocupada per rouredes joves.

 
Estany de Besiberri.   Roques de la Vall Alta de Serradell.

 

A les parts més culminals de l'itinerari es travessa algunes fagedes mixtes de trèmols i moixeres. Aquest tipus de bosc humit, enmig d'un territori mediterrani, resulta curiós i altament interessant pel que fa al paisatge caducifoli durant la tardor.

Entre la fauna, les aus són sens dubte el grup més ben representat. Les espècies més emblemàtiques són les carronyaires com el trencalòs, el voltor comú i l'aufrany. Destaquem també d'altres rapinyaires com l'àliga daurada, el duc i el falcó pelegrí.

 
Ramat de Serradell.   Sender de la Terreta.


El projecte de senderisme interpretatiu La Ruta del Pastor i la transhumànicia, ha nascut de la passió d'un grup d'estudiosos que treballem al territori ribagorçà i les seves immediacions.