26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Ruta pels pobles de Sort


Vall d'Assua

Enviny és un poble típic del Batlliu, de cases grans i moltes encara arrebossades en blanc. Just en arribar al poble podreu veure l'església de la Purificació i la rectoria al costat. Actualment, el poble està intentant recuperar amb una reproducció el retaule gòtic que el poble decidí vendre al 1905 (una decisió assembleària que només comptà amb l'oposició de 2 veïns del poble). El retaule es vengué en dues parts; una a la Societat Hispànica de Nova York i una altra al Museu d'Art de Filadèlfia. També es vengué la talla romànica d'una Verge, que no s'ha localitzat mai.

A les escoles del poble es van rodar les seqüències de la sèrie "Les Veus de Pamano".

 

 

 
     

 


En un extrem del grup de cases està la iglesia parroquial de Santa Cecilia. Celebra la Festa Major el cap de setmana més pròxim al 22 de novembre, per santa Cecilia.

Al Museu de les Papallones de Catalunya, a Pujalt, Sort, podrà admirar totes les espècies que volen a Catalunya amb totes les seves varietats. Però també podrà conèixer a fons el seu món, les seves relacions amb l'entorn i tota mena de detalls sobre la seva vida i els seus costums. Amb més de 4.000 exemplars exposats, el visitant podrà conèixer no tan sols quines són les espècies catalanes i la seva biologia, sinó també detalls sobre el mimetisme, dimorfisme sexual, geogràfic i estacional, relacions amb els altres insectes, simbiosi i adaptacions al medi. Una visita imprescindible per als amants de la natura que volen conèixer a fons el món petit, proper i apassionant dels insectes i les papallones.

 

 

 

 



La Peça d'Altron fabrica artesanalment formatge de vaca. L'elaboració és reduïda, amb llet crua, sense additius ni conservants. Es cura en una cava. Es realitza formatge serrat del pirineu, formatge tupí, formatge fumat i formatge en oli.

El petit poble de Bernui se situa damunt d'un cingle, encapçalat per l'església de la Mare de Déu de Bernui. La Mare de Déu és una talla romànica del segle XII que s'ha mantingut intacta fins avui i per la qual els veïns de la vall guarden molta devoció, especialment en èpoques de sequera. Durant la Guerra Civil, van aconseguir protegir-la, amagant-la en una cova de molt difícil accés sobre uns espadats pròxims al poble.

 



A l'antic estudi de Llessui, un altre dels protagonistes escènics de Les veus del Pamano, hi podreu trobar l'Ecomuseu dels Pastors de la Vall d'Àssua i una oficina d'informació del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany Sant Maurici ja que Llessui és una de les vies d'accés al Parc.