26 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Visita al Castell de Les Sitges


Al mig del camp del terme de Florejacs i a pocs metres de la carretera, l'accés és molt senzill, s'alça aquesta majestuosa mola, visible des de gran distància donat el seu estratègic emplaçament.

El castell de planta lleugerament rectangular s'aixeca majestuós sabedor de les seves inexpugnables façanes ensenyant la teva esvelta torre d'homenatge des del centre del castell. Són sens dubte uns dels castells més bells que es conserven envoltat a tot arreu de merlets perfilats que semblen convidar el viatger a qui s'aproximi fins a ell.
 

 
Entrada del castell   Detall de la torre

 


La seva sòlida porta de mig punt amb àmplies dovelas apareix sobre una petita escala i davant ell una esplanada àmplia i clara|espaiosa|neta.

Aquesta escala que és la seva única entrada està situada a uns dos metres d'alçada del rasant del terreny, si bé amb posteritat es va fer construir l'escala.

Documentat en 1116 a través del testament atorgat per Pere Ponç al seu fill Arnau. Durant el transcurs del segle XIII estava en possessió de la família Alemany de Cervelló, el qual el va deixar en testament a la seva filla Sibil.la el 1304, la qual casaria més tard amb Ponç de Ribelles. Posteriorment aniria variant de propietaris segons segueix: Ramón Guillem de Josa en 1445, els Cortit el 1571, els Bartomeu el 1574, els Agullo el 1613, els Ribera el 1625. Els marquesos de Gironella ho van ser entre els segles XVIII i XIX.

 

 


Vista general del castell



A l'altura de la planta noble i en un dels laterals del castell es divisen dues finestres d'arcs apuntats que van ser tallades junt amb altres finestres de forma quadrada el segle XVI.

La capella ocupa una sola nau conservant-se en bastant bon estat. Té un absis semicircular i un campanar que encara que sencer està mancat de les campanes. < BR>
Sembla que en principi es va aixecar només la torre quadrada i un segle més tard es va emmurallar tal com s'observa en l'actualitat.