25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Estany d'Ivars i Vila-Sana

Text: http://www.estanyivarsvilasana.cat



L'estany està situat a la comarca del Pla d'Urgell, entre les poblacions d'Ivars d'Urgell (2 km a l'oest), Vila-sana (2km al nord-est) i Vallverd (a 1 km.al Sud). La capital de la comarca és Mollerusa, es troba a tan sols 8 km. de l'estany, mentre que Lleida es troba a 35 km. i Barcelona a 140 km. Des de l'autovia A2 i a través de les respectives sortides d'Ivars d'Urgell o Vila-Sana, s'hi accedeix a menys de 10 km. També, des de qualsevol de les poblacions de l'entorn, s'hi arriba per camins rurals ben senyalitzats.

L'estany d'Ivars i Vila-sana, recuperat a partir del 2005 té una superfície d'aigua de 126 ha.

Es tracta de l'estany interior de Catalunya més gran quant a dimensions i acull una important diversitat biològica. Actualment es tracta d'una llacuna d'aigua dolça, tot i que el seu origen és endorreic. L'aigua d'entrada, arran del projecte de recuperació que s'hi ha executat prové del canal d'Urgell i correspon a la mateixa quantitat que s'utilitzava per al reg de les finques existents abans de la recuperació. El desguàs de l'estany drena vers un afluent del riu Corb.

En bona part del seu perímetre la profunditat és molt baixa (< 1m), de manera que proliferen les comunitats lacustres. Amb tot, la profunditat màxima o arriba als quatre metres ni la mitjana als 2 metres.

Al llarg de l'estany s'hi van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció.
 

BIBLIOTECA DIGITAL
 

FAUNA

Les espècies que es troben a l'espai corresponen bàsicament a les pròpies d'ambients agrícoles, espais oberts i zones rurals humanitzades. Tot i això, la recuperació de l'estany, amb tot el seu perímetre amb vegetació natural, ha propiciat la millora de les problacions existents. Entre altres, es pot destacar presència de la musaranya comuna, el teixó, la guineu, el senglar, la mostela, la fagina, la llebre, etc...

Entre totes les espècies mamífers, és remarcable la presència de la rata d'aigua (Arvicola sapidus), catalogada com a vulnerable en el nou catàleg d'espècies amenaçades.

 

 

EQUIPAMENTS

L'espai disposa de diversos equipaments per ordenar l'ús públic i fer més atractiva la visita:

  • Àrees d'arribada: concretament dues, una al costat sud-est (accès des d'Ivars) i l'altra al costat nord-oest (accès des de Vila-sana i Vallverd). Aquestes Àrees disposen de zona d'aparcament de vehicles, punts d'informació i serveis. Des d'aquestes Àrees disposen de zona d'aparcament de vehicles, punts d0informació i serveis. Des d'aquestes Àrees, parteix un itinerari de visita de 2.6 km. que les enllaça.
  • Miradors: de diversos tipus i situats en punts estratègics amb panoràmiques privilegiades sobre l'estany.
  • Aguaits: o casetes d'observació d'ocells, alguns construïts amb tàpia -sistema de construcció tradicional- i un de dues plantes amb una visió excepcional.
  • Passarel.les: de fusta per accedir arran d'aigua a altres equipaments i travessar zones de canyissar.
  • Zones de descans: amb taules de fusta i bancs.
  • Embarcadors: en dues zones on és permesa la navegació en barques del propi estany i sense motor per no molestar la fauna.
  • Plafons informatius i interpretatius sobre l'espai, la fauna i la flora.

 

 

VISITES I INFORMACIÓ. Clic aquí