20 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Espais de la Batalla de l'Ebre - Corbera


En aquesta zona es va desenvolupar la anomenada Batalla de l'Ebre. Va ser una de les batalles més brutals i violentes de la Guerra Civil. Les tropes franquistes i les republicanes es van enfrontar durant 116 dies a l'any 1938 amb un resultat de més de 100.000 baixes.

El anomenat Poble Vell, un indret declarat d'Interès Històric pel Parlament de Catalunya, es troba a un alt conegut com La Montera. Es poden veure cases en ruïnes pertanyents a l'antiga població que va ser destruïda en la Guerra Civil. També es poden veure les ruïnes de l'Església de Sant Pere. Des d'aquí el visitant té una magnífica vista de la Serra de Cavalls i de Pàndols, indrets on va tenir lloc la Batalla de l'Ebre el 1938 .


Ruïnes de Corbera amb l’església al fons

Recomanem un passeig pel Poble Vell per a veure l'Abecedari de la Llibertat. En diferents punts es poden veure les 28 lletres de l'abecedari. Són obres de diversos artistes. També trobarem el Monument a les Brigades Internacionals.


L'abecedari de la Llibertat

És el resultat d'un treball col·lectiu que es va dur a terme al Poble Vell de Corbera d'Ebre, coincidint amb el seixanta aniversari de l'inici de la Guerra Civil espanyola i està format per vint-i-vuit obres que representen el conjunt de l'abecedari, disposades entre les ruïnes del que fou l'antic poble de Corbera.

L'ABECEDARI de Corbera és el major monument de la comarca de la Terra Alta i una noble convocatòria per a la humanitat..


Composició de la H a l’entrada del Poble Vell

Les lletres esdevenen en una gran càrrega simbòlica, duen en l'encant del seu disseny i la transcendència del seu missatge quan componen les paraules.

Reproduïm aquí dues de les composicions corresponents a les lletres H i X:

H (per Florencio Palencia)

Historia, eres la máscara que inventas y nos mientes
Imposibles conflictos sin muertes ni cascotes,
Si no fueran las ruinas de Corbera presentes
Testimonio de un tiempo de guerras y azotes.
Orientada hacia un campo de almendros, oloroso,
Resucita entre piedras mi hache que es un hacha
Incada en tierra viva como un arco glorioso,
Abierto a itinerarios de una paz alta y ancha.


Composició de la X

X (per Imma Ricart)

La X és el símbol emprat per a designar la incògnita. Ens expresa alló que no sabem no com anomenar, ni el que és ni el que vol dir. Una paraula que es pregunta pel significat de sí mateixa, en particular, i de les altres paraules en general. Ens aboca a interrogar-nos sobre el sentit dels mots que utilitzem. Tenim tantes preguntes... i ens manquen tantes respostes!

Podrem trobar resposta a tots els interrogants, amb les paraules?

Quan hem fet servir tota mena de paraules, després d'haver sentit tanta conversa, seguim cercant les paraules, les que ens emocionen, senzilles i tendres, les que ens ajuden, fortes i valentes. Descobrim que la paraula pot ésser una arma, carregada de futur, com deia el poeta, o convertir-se en projectil, que destrossa el que toca.

Amb la vit-i-quatrena lletra de l'alfabet català, heretada dels grecs i dels etruscs, seguim perduts en una mar de paraules, i el llenguatge continua essent una incògnita.