19 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

Via verda a l'Ebre

Text: www.wikipedia.org / www.ebrenavegable.cat



La via verda és una ruta turística que transcorre per l’antiga via fèrria de la Val de Zafan on, atès l’interès del govern de l’Aragó de tenir port de mar per explotar els seus productes, van construir un traçat de tren en què estava projectada la unió del municipi de la Puebla de Híjar amb Tortosa.

Les obres es varen començar el 1882, però a causa de diversos problemes, no fou fins l’any 1942 quan es va poder inaugurar. La via va estar en servei durant 31 anys i es va tancar definitivament el 17 de setembre de 1973. Aquesta obra no es va concloure mai, fet que la va condemnar al desús.



 

 


Avui dia, aquesta via ha estat reformada,restaurada i asfaltada. Es un itinerari perfecte per fer-ho amb bicicleta, i per gaudir d'un dia amb la familia, ja que podreu admirar uns paratges meravellosos i únics (la muntanya de Santa Bàrbara, el Santuari de la Foncalda, el riu Ebre...) i a més sense cansar-vos gaire perquè en tot el recorregut el desnivell és descendent.

Un antic i complex traçat del ferrocarril supera l'agrest congost del riu Canaleta i ens apropa a l'aïllat Santuari de la Fontcalda on podrem gaudir d'un refrescant bany i de les tèbies aigües termals de la seva font natural.


 

 



VIA VERDA A TERRA ALTA

La Via Verda de la Terra Alta, posa a l'abast dels practicants de l'excursionisme, el ciclisme i l'equitació, un itinerari ple de llocs meravellosos i d'espais gairebé verges, on la tranquilitat i el silenci són les notes dominants.

Aquesta ruta transcorre creuant la serra de Pàndols fins arribar al riu Ebre. El tram recuperat que passa per la comarca és de 23,6 km, part des del pont del riu Algars i travessa els termes municipals d'Horta de Sant Joan, Bot, Prat de Comte i el Pinell de Brai.
 

 



En conjunt es poden admirar una gran diversitat de paisatges en els quals es combinen els ambients rurals amb predomini de cultius de secà alternats amb zones boscoses, amb altres de relleus muntanyosos on predominen formes abruptes amb parets escarpades, plegaments espectaculars i passos estrets a la zona del riu Canaletes.

Durant la ruta trobarem indicadors per visitar els pobles i punts d'interès destacats com les Olles o el balneari de la Fontcalda. Un dels al.licients de la Via Verda són els espectaculars ponts i túnels (amb un total d'uns 40) que trobarem, els més llargs il.luminats.
 

 



Horta és un punt de partida i d'arribada ideal per fer aquesta ruta.


RUTES FLUVIALS

A l'Ebre hi ha un total de 14 rutes fluvials: