15 de Juny de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Visites

Visita al Castell de Mur

Text: weblandiaDocumentat des del 969. Va pertànyer als comtes de Pallars en principi i posteriorment als Mur.

En 1055 Ramón V de Pallars Jussà se'l va cedir a Arnau Mir de Tost com dot per casar-se amb la seva filla. A la seva mort Arnau Mir li entrega a la seva filla Valença esposa del comte Ramón V.

Aquest castell roquer (sobre roca), adopta una esvelta silueta triangular. Molt a prop però separat per un turó s'alça el castell de Guàrdia de Noguera que va ser també de la baronia dels Mur.
 

 
Vista lateral del castell   Torre posterior del castell

 


Els seus elements bàsics són una torre mestra circular amb la porta una mica aixecada respecte al terra i un recinte allargat amb els extrems arrodonits (semblant a una planxa o un navil) on hi havia una sala principal, cisterna i diverses dependències.

Adossada a una cara del castell havien algunes cases dels pagesos que rebien protecció. Pròxim es trobava una col·legiata vinculada a la figura d'Arnau Mir de Tost.

A causa de la gran extensió del terme aviat es van afegir nous castells (La Guàrdia, Estorm, Moror, l'Alzina i Puigcercós).

Per accedir, una vegada assolida Guàrdia de Tremp, camí de Moror, Estorm i Sant Esteve de la Sarga es pren cap a la dreta per una via de muntanya fins a arribar a la població de Santa Maria de Mur, es continua fins i tot Collmorter i finalment fins al mateix turó del castell i col·legiata de Mur.

 

 


Magnífica vista des del castellEl recinte medeix 31 metres de longitud. La muralla d'un metre de grossor té una alçada que varia entre els 14 i 18 metres.

El any 1920 el castell va ser declarat Monument-Artístic d'Interès Nacional.