D'entrada ens trobem amb algunes dels cims més emblemàtiques dels Pirineus , com el Puigmal, el Taga, el Bastiments o el Costabona , ideals per fer excursions espectaculars . Estem a la comarca del Ripollès , que, a més d'un medi natural esplèndid, ens ofereix un ric patrimoni cultural i romànic en poblacions com Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Ripoll , amb monestirs de gran importància en la història de Catalunya (veure el GR 1).
Seguint els meandres del Ter arribem a la comarca de Osona , on el riu, que fins ara baixava de nord a sud, canvia de direcció per dirigir-se cap a l'est .
En aquesta zona trobem nombrosos testimonis de l'aprofitament del riu, concretament a les colònies de Borgonyà i Vila-seca però també a la ciutat de Manlleu (Museu Industrial del Ter, presa de la Teula i canal industrial ...). Mentre travessa la plana que envolta Vic , l'itinerari no perd en cap moment de vista la mitjana muntanya, amb un sector de la Serralada Transversal -la serra de Milany i l'altiplà del Collsacabra - com silenciós acompanyant.
Envoltats pel paisatge de les Guilleries i el Montseny, en el qual s'emmarca la llegenda del mític bandoler Serrallonga (veure el GR 178), seguim els pantans de Sau i Susqueda a través d'una pista que enllaça els dos embassaments i que ens deixa a la comarca de la Selva , al peu d'una via verda que ens porta fins al paisatge més urbà de la ruta: les ciutats de Salt i Girona . Aquí, el recorregut s'aplana i convida a fer una parada per visitar el barri antic gironí, amb edificis històrics de gran interès i el conjunt que configura el barri jueu.
Al final del recorregut nus espera la plana agrícola del Baix Ter , formada per un mosaic de camps cultivats alternats amb petits nuclis de població, com Colomers, Jafre, Verges o Ullà. L'itinerari s'acaba en els aiguamolls litorals que voregen la desembocadura del riu fins a la platja de l'Estartit , al cor de la Costa Brava .