17 de Juliol de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

D.O Alella

Text: http://www.doalella.orgA tot Catalunya, a bona part d'Espanya i a molts llocs de l'estranger, s'identifica el nom d'Alella amb el vi, possiblement perquè una llarga tradició de viticultors i elaboradors de vins d’extraordinària qualitat ha unit al llarg dels anys, de forma gairebé indestructible, terra i producte, projectant el nom d'aquest poble arreu del món.

Segurament, un dels misteris més atractius dels vins d'Alella és la seva pròpia existència, en ple Maresme i en el Vallés Oriental, producte d'unes petites vinyes, a voltes amagades de la mirada curiosa dels visitants, que des de fa molts anys lluiten per la seva supervivència en una admirable i desigual batalla contra l'expansió de la gran àrea urbana.

No sempre ha estat així, ja que els vins d'Alella tenen una llarga història i una important significaciò dins la vinicultura catalana. Coneguts i estimats ja a l'época romana els citen Plini i Marcial com a vins laietans. Els vins alellencs eren, en plena edat mitjana, els preferits a la Seu barcelonina, per esdevenir més tard un dels vins de qualitat mes exportats des de Catalunya arreu del món, amb particular incidència a les colònies d'ultramar on hi havia abundosa població de catalans.
 

 
     


Avui tota aquesta tradició vinícola es manté viva i els vins de la Denominació d'Origen Alella, segueixen simbolitzant la voluntat de seguir essent un poble mediterrani autèntic i, per tant, viticultor, malgrat la duresa de l'ofici i les incidencies sofertes al llarg dels anys, de les quals cal destacar la plaga fil•loxírica que en devastà totalment el conreu a finals del segle XIX.

Can Magarola. Seu Social de la D.O Alella
Situada al nord de Barcelona i ocupant una superfície d'unes 314 hectàrees, a la vora de la mar o des de l'altra vessant de la serralada litoral, les vinyes que configuren l'actual Denominació d'Origen Alella una de les més petites de la península, s'han anat modernitzant, han incorporat noves tècniques i nous sistemes de conreu i d'elaboració, mantenint però el criteri que sols en la qualitat i en una forta personalitat, els vins d'aquesta contrada vitícola poden trobar la seva veritable dimensió universal.

De la vinya d'Alella, se'n poden dir moltes coses, com ho justificaria la llarga história referida a l'extraordinari procés de modernització recent, però possiblement a l'hora actual cal destacar, sobretot, el fet que és una vinya urbana. I, malgrat aixi?, segueix viva, exemplar, ordenada, transformant any darrera any sol, aigua, terra i treball en un producte lluminos i seductor com és el vi d'Alella.

 

 

 
     


I si per ubicació és una vinya urbana, per identitat i vocació es pot dir que és la vinya del Maresme. Els vins alellencs, més que cap altre, estan encastats en la tradició de la taula barcelonina de sempre, però principalment d'aquella Barcelona renaixent i inquieta que, a comensaments de segle, va posar les bases a la gran Barcelona d'avui. Aquella ciutat, aquella época i aquells homes varen ser sensibles al prestigi indiscutible del vi d'Alella i el van incorporar, en certa manera, a la simbologia del moment i de la ciutat.

Relligant tradició i modernitat, passat i futur, camp i ciutat, mar i muntanya, la Denominació d'Origen Alella avui és, a més d'un símbol, una realitat tangible en els seus vins elegants, perfumats i cristal.lins, que són excepcional exemple de sàvia harmonia conjugant la serenor septentrional i la passió mediterrània.