25 de Juny de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La llegenda de la reina Mora de Siurana

Dibuix que representa el salt de la reina mora Siurana va ser l'últim regne de taifas musulmà que va resistir, completament aïllat, dintre del territori de Catalunya, fins a ser conquistat en 1153.

Aquesta conquesta, a causa de la duresa del setge i a la llarga resistència, es va envoltar de gesta i llegenda; així explica Amades la llegenda de la reina mora de Siurana:

"L'esposa del reietó de Siurana s'anomenava Abd-el-Azia, dona d'extraordinària bellesa. La lluita entre Amat de Claramunt, senyor de Tarragona i els moros de Siurana, se sentia ja ben a prop, però la reina creia que Siurana era inexpugnable i celebrava un banquet amb els seus cortesans, mentre a fora se sentien les remors de la batalla.

De cop, una fletxa penetra per una finestra i es clava a la taula del banquet, produint un pànic terrible: Ja han pres Siurana!

La reina va sortir i va muntar el seu cavall, es va escapar enmig de la confusió, però Amat i els seus la van perseguir. Va arribar davant d'una timba, amb una cinglera altíssima als seus peus, i es va llançar fent botre el cavall de dalt a baix. Fou tanta l'embranzida, que la bèstia va deixar marcada la ferradura a la roca, i encara s'hi pot veure."
.

AL lloc encara li diuen "El salt de la reina mora".

Una altra variant de la llegenda diu que la reina s'estava banyant i en veure Siurana conquerida, va sortir nua i va muntar a cavall fins al cingle, on es va llançar daltabaix.