18 de Juliol de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

La Festa i el Folklore a CatalunyaLes festes i tradicions populars són signes d'identitat i manifestacions culturals que formen part de l'història viva dels catalans.

Catalunya compta amb una gran quantitat d'elements festius, tant de caràcter religiós, com popular i lúdic. Totes aquestes tradicions populars, culturals i folklòriques són un fidel reflex de la personalitat del Principat.

Per tot el territori se celebren festes majors, amb una gran diversitat d'actes festius, culturals, socials i religiosos, pensats per a satisfer els gustos de tots els ciutadans i visitants. Festa i folklore a Catalunya

Les festes de Nadal, se celebren amb molts elements comuns de tot el món, encara que tenen alguns costums propis, com és el cas de el "tió", "els pastorets" i els pessebres vivents.

Existeixen importants festes relacionades amb el treball del camp, les estacions, l'agricultura, la ramaderia i la recol·lecció de productes de la terra, destacant la Festa de la Calçotada a Valls, la de la verema a l'Espluga, la de l'avellana a Reus, l'Àplec del Cargol a Lleida, entre moltes altres.

Altres dates assenyalades del calendari tenen a veure amb fets històrics o religiosos de Catalunya, com l'Onze de Setembre, Sant Jordi, la Mercè, i altres.

Algunes celebracions han estat declarades d'Interès Nacional com: la "Patum" de Berga, els carnavals de Vilanova i la Geltrú, la "Passió" d'Esparreguera, la "Festa de Santa Tecla" a Tarragona, la "Dansa de la Mort" a Verges, la "Festa del barri de Gràcia" de Barcelona, el "Ball del Ciri" a Castellterçol, entre moltes altres.