25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La Andorra rural. Casa Rull de Sispony

Text: Cèsar Espona



Una mica d'història
La casa Rull bastida en el segle XVII i situada en el poblet de Sispony, recull el testimoniatge de les formes de vida de finals del segle XIX i principis del XX, quan Andorra era una societat essencialment agrícola i ramadera en un entorn natural marcat pel relleu abrupte del paisatge, el clima extrem i la precarietat de les comunicacions.


Cuina de la casa

La casa Rull de Sispony va ser una de les cases més riques de la parròquia de la Massana, tot i que que no fa ostentació de grans luxes i decoracions, així que resulta molt representativa de l'organització social i econòmica tradicional andorrana.

La casa està distribuïda en quatre plantes:
A la planta baixa trobem els cellers, el rebost i l'escala; a la primera planta, la cuina, el menjador, el pastador i forn de pa i l'hort; a la segona planta s'expliquen els cicles de la vida a través dels dormitoris: les noces, el naixement de l'hereu, la infància, la vellesa i la mort. Finalment en el cap de casa tenim els assecaders d'aliments, magatzem de productes i traster.

 
Escudeller   Una de les alcoves del primer pis

 

La visita
La casa ha estat adaptada d'una forma molt acurada, i és, alhora, un museu d'elements, mobiliari i estris de la època evocadors i didàctics. La visita ens transmet la importància de la casa com a nexe de tradició, família i patrimoni en la societat pirinenca.

L'audiovisual amb el qual s'inicia la visita és de gran interès i permet situar-nos amb gran precisió i emotivitat en la època d'esplendor de la casa i del país. A continuació, la visita guiada de cada estança ens descobrirà un munt de curiositats, transportant-nos fàcilment a l'època.

Mereix especial esment l'ambientació amb il·luminació i sons de les estances que descriuen els cicles vitals de la família. Després d'unes precises explicacions, el guia ens conduirà al pis superior (cap de casa), on conclourà la visita amb un altre breu audiovisual.


Dormitori del segon pis

 

Més informació:
Casa Rull.
Carrer Major, Sispony.
Tel.: +(376) 836 919.

És recomanable demanar reserva prèvia per les visites guiades
Central de reserves: +(376) 839 760

Horaris:
Obert de Dimarts a Dissabte de 9:30 a 13:30 h i de 15:00 a 18:30 h.
Obert el Diumenge i festius de 10:00 a 14:00 h.
Dilluns tancat.

Preu entrada: 2,40 €