25 de Abril de 2024   
  Inici          902 909 676 - 934 126 621        turisme@vegueries.com                            

Pel nostre territori - Rutes

La Farga Rossell. Centre d'Interpretació del ferro

Text: Cèsar Espona



La Farga Rossell es troba entre les localitats de Ordino i la Massana.
Es tracta d'un antic taller de l'època preindustrial (1842-1876) reconvertit en un interessant centre de interpretació que, a més, està inclòs en un itinerari més extens anomenat "Ruta del Ferro", en una encertada iniciativa del Govern d'Andorra per difondre un patrimoni industrial que apropa a la història andorrana en una clara aposta pel turisme cultural.



Vista parcial del taller i del martillet

La iniciativa convida al visitant a descobrir aquells recursos vinculats amb el procés d'obtenció, transformació i comercialització del ferro repartits pel país, i es complementa amb les visites a la Mina de Llorts, la casa-museu Areny-Plandolit, l'església de Sant Martí de la Cortinada, el camí dels Traginers i les escultures dels homes de ferro.

La Farga Rossell fou, amb la Farga Areny, l'última a aturar la seva activitat en 1876 i les seves dependències són un testimoniatge, dels millor conservats del Pirineus, de la fabricació del ferro per mètode directe, permetent conèixer el procés i les tècniques d'obtenció del mineral.

 

 
Eines utilitzades pels fargaires   Una de les rodes al exterior

 

El centre d'acollida dels visitants està situat en l'antiga casa de l'administrador de la Farga (el Factor), des d'allí ens conduiran a una enorme sala, reconstruïda amb gran encert, que en el seu moment va ser la carbonera de estoc que emmagatzemava el carbó vegetal que venia del bosc. Adequada per les visites en grup, ens presenta un espectacular audiovisial a través del temps, que dóna fe de la enorme importància del ferro en la industrialització de la societat en general, i de l'andorrana en particular.

A continuació, en el taller, podrem reviure la reconstrucció de tot el procés de producció del ferro, coneixent els elements fonamentals: la trompa, el forn, els dos malls i les condicions de treball. Veurem la zona de treball i els utensilis necessaris, així com exemples reals de llingots i peces de ferro obtinguts a la farga, al mateix temps que un segon audiovisual, extremadament didàctic, acompanyarà la visita al taller.

Quan les condicions ho permeten, es realitza una demostració real de l'obtenció del ferro, engegant el flux d'aigua, que mou rodes i malls; la caixa de vents que insufla aire en el forn, i així el visitant pot veure com es treballa un llingot de ferro roent en el martinet. Les explicacions del guia contribuïxen a més a complementar en gran mida l'aprofitament de la visita.


La vista del gran mall és espectacular

La sala de descans, situada en l'interior del taller facilitava la successió dels diferents torns de treball que portaven a terme fins a vuit "fargaires" especialitzats.
Ja en l'exterior, trobarem la bassa d'aigua, les rodes de fusta i els forns de recuit exteriors situats al pati de la farga.


Més informació:
Farga Rossell. Centre d'Interpretació
Av. del Través, s/n, La Massana
Tel.: +(376) 835 852.

Es recomanable demanar reserva prèvia per les visites guiades
Central de reserves: +(376) 839 760

Horaris:
Obert de Dimarts a Dissabte de 9:30 a 13:30 h i de 15:00 a 18:30 h.
Obert el Diumenge i festius de 10:00 a 14:00 h.
Dilluns tancat.
En Juliol i Agost obert de Dimarts a Dissabte de 9:00 a 21:00

Preu entrada: 2,40 €